Zwolse+boer+rijdt+mest+uit+zonder+stank
Nieuws
© RTV Oost

Zwolse boer rijdt mest uit zonder stank

Het ruikt niet alleen veel minder, het is ook nog eens goed voor het milieu en de portemonnee. Met de machine die boer Henk Pelleboer uit Zwolle ontwikkelde, wordt mest uitgereden zonder dat het stinkt , meldt RTV Oost.

De mest wordt niet uitgereden over het land, maar zo'n 15 centimeter in de grond gespoten. 'Stikstof en ammoniak komen op die manier niet in de lucht', legt Pelleboer aan RTV Oost uit. 'Er komt zuiver meststof in de grond. Daardoor hoef ik geen kunstmest bij te strooien. Dat is een financieel voordeel en het is daarnaast beter voor het milieu.'

Hogeschool Windesheim

Achttien jaar heeft de ondernemer aan de ontwikkeling van het apparaat gewerkt. Ook studenten van Hogeschool Windesheim in Zwolle hebben meegedacht en nu is de machine klaar om in productie genomen te worden. De kip met de gouden eieren? Pelleboer weet het niet. 'Het is een heel beperkte machine met een hele slimme werking. Ik hoop dat er veel van komt.'

Weer

 • Woensdag
  18° / 5°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  15° / 10°
  10 %
Meer weer
@nieuweoogst.nu