Natuurlijk+licht+voor+meer+melk
Achtergrond
© johan wissink

Natuurlijk licht voor meer melk

Bij Ko-Kalf uit Doornspijk hangt sinds kort inductieverlichting. De melkveehouder roemt met name de natuurlijke uitstraling en de rust. Ook financieel vindt hij het aantrekkelijk. Ook zou het de melkproductie per koe verhogen.

'Deze lamp heeft een snelle terugverdientijd en we besparen 50 tot 60 procent van de energie', legt eigenaar Ko van Twillert uit. 'Daarbij hebben we vijftien jaar garantie op de lampen. Gaan ze kapot, dan krijgen we een nieuwe.'
De levensduur van de lampen maakte deze tot voor kort onbetaalbaar. Lampenproducenten waren bang dat ze met de al in 1890 ontwikkelde techniek hun eigen glazen ingooiden, en er kwam een patentrecht op. De lampen werden wel gebruikt door overheden en met name in de offshore-industrie.

Volgens de importeur is het egale, natuurlijke daglicht goed voor het welzijn van de koeien. Ook zou het de melkproductie verhogen. Daar merkt Van Twillert nog weinig van. 'We hebben dit licht nog maar pas laten installeren. Wel geeft het veel meer licht dan de gaslampen die we voorheen hadden. Ook is het prettig, en ze hebben verteld dat de lichtsterkte niet vermindert.'

De melkveehouder is zo enthousiast dat hij ook de jongveestal met dee lampen wil verlichten. 'Hoewel de lampen zich terugverdienen, moet je ze wel financieren.' Volgens Van Twillert passen de lampen ook goed binnen de duurzame visie van het bedrijf. 'We hebben zonnepanelen en we werken aan de productie van A2A2-melk.'

Weer

 • Donderdag
  5° / 3°
  50 %
 • Vrijdag
  5° / -1°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -3°
  20 %
Meer weer