vlnr: Projectleider Peter van den Brandhof, melkveehouder/akkerbouwer Gerrit-Jan Hemmink, en de bestuurder van de drone
Nieuws

Melkveehouder speurt weidevogelnest op met drone

Er vliegen komend voorjaar zes drones in Nederland om weidevogelnesten te traceren. Melkveehouder Anton de Wit uit Reeuwijk is een van de eerste boeren die een drone heeft aangeschaft voor het opsporen van weidevogelnesten.

De Wit stond aan de wieg van het agrarisch natuurbeheer rond Reeuwijk. In 1994 was hij mede-oprichter van ANV Weide en Waterpracht..het onlangs opgerichte collectief Rijn & Gouwe Wiericke heeft meer dan tweehonderd leden. 'Boeren omarmen hier het weidevogelbeheer.'

Vorig jaar telde De Wit zo'n twintig nesten op zijn 100 hectare land, voornamelijk tureluurs. De weidevogelstand op zijn percelen is al jaren stabiel. Maar zegt hij, de predatorendruk neemt toe. 'Het gaat niet alleen om vliegende predatoren, maar ook hermelijnen, marterachtigen, en bunzingen zien wij hier.'

Kuikens

Tijdens een bijeenkomst over agrarisch natuurbeheer, vorig jaar in Nijkerk, stak hij als een van de eerste zijn hand op toen gevraagd werd wie er wil gaan experimenteren met drones die zo'n 35 meter hoog vliegen. Met de drones hoopt De Wit meer nesten te sparen. 'Hierdoor hopen we dat meer kuikens vliegensvlieg kunnen worden.'

Drones zijn niet de redding van weidevogels

Projectleider Peter van den Brandhof

Volgens hem is dit mogelijk doordat de boeren met de drones de weidevogels minder verstoren dan wanneer ze zelf door het land lopen. Bovendien kan een drone 'haarscherp' de locatie bepalen van een nest. Ook kunnen de gegevens meteen naar de landelijke database voor landschappen.nl gestuurd worden, geeft De Wit aan. Een ander voordeel is dat een drone snel eieren kan opsporen, in een uur zoekt hij 30 tot 40 hectare af. In de toekomst hopen de initiatiefnemers de gegevens te koppelen aan het gps-systeem in de trekker.

De Wit vloog al een middag proef met de drones. 'we hebben het systeem gefinetuned. de warmtecamera die onder de drone hangt maakt ook beelden van mollenhopen en muizen. We hebben software ontwikkeld die dat eruit filtert'. Na een cursus die nodig is voor het vliegen, hoopt de melkveehouder in april 'volop aan de slag te gaan'.

Vrijwilligers

Het apparaat kostte zo'n 25.000 euro. Niet goedkoop, beaamt De Wit. 'Maar als je wilt opstarten moet je dat er voor over hebben.' hij verwacht dat meerdere boeren in het collectief de drone willen inzetten.

Over vijf jaar gaat hij er vanuit dat in elk collectief in Nederland een drone draait. Maar waarschuwt De Wit, drones zullen nooit helemaal de vrijwilligers vervangen. 'We blijven vrijwilligers nodig hebben om het enthousiasme van weidevogelbeheer in de polder over te dragen

Daarmee is projectleider Peter van den Brandhof het eens. 'Drones zijn niet de redding van de weidevogels. Daarvoor is meer nodig, bijvoorbeeld kruidenrijk grasland. Het is een hulpmiddel om eieren sneller op te sporen. Het is veel efficiënter. Zo is er een voorbeeld van een boer waarbij drie vrijwilligers na een middag zoeken zes nesten hadden gevonden. Wij vlogen tien minuten met een drone, en hadden acht nesten opgespoord.'

Wel kan volgens Van den Brandhof de rol van de vrijwilligers veranderen. 'Zij kunnen in de toekomst meer energie in het beschermen van weidevogelnesten en kuikens steken.'

Tienke Wouda

Tienke Wouda

Tienke Wouda is coördinerend redacteur Regio. Ze schrijft over Friesland en Groningen en de verbrede landbouw.

Contact