Boeren met chartervlucht naar Biofach

Met een aparte chartervlucht gaan zo'n veertig agrarische ondernemers uit Noord-Nederland donderdag naar de Biofach in Duitsland. De boeren vertrekken vanaf vliegveld Eelde naar Neurenberg. Het is een initiatief van gedeputeerde Henk Staghouwer.

De boeren komen voornamelijk uit Friesland, Groningen en Drenthe. Verder gaan ook mensen uit de bankwereld en vertegenwoordigers van de verwerkende industrie en coöperaties mee. Het gezelschap wordt gecompleteerd door een aantal bestuurders, onder wie de gedeputeerden Henk Staghouwer (Groningen), Johannes Kramer (Friesland) en Henk Jumelet (Drenthe). In totaal stappen zo'n 60 mensen op het vliegtuig, onder wie LTO Noord-bestuurders, geeft Staghouwer aan.

Vliegticket

Een gratis vliegreis is het niet voor de passagiers, stelt de gedeputeerde. 'De mensen die met het vliegtuig naar de Biofach gaan, betalen hun vliegtickets zelf. De provincie financiert de toegangskaarten en de bustocht naar de expositie.

In Neurenberg bezoeken de boeren 's werelds belangrijkste vakbeurs op het gebied van biologisch voedsel. Er zijn 2.785 standhouders, verspreid over acht hallen.

Bezoekers

Vorig jaar trok Biofach ruim 48.500 bezoekers, afkomstig uit 130 verschillende landen. De meeste bezoekers komen uit Italië, Oostenrijk, Nederland, Frankrijk en Spanje.

De chartervlucht vanaf Eelde is een initiatief van gedeputeerde Henk Staghouwer. De provincie Groningen wil dat het aantal hectare biologische landbouw toeneemt en heeft daarvoor een apart programma opgezet. Daarin doen boeren informatie en kennis op en worden er allerlei excursies georganiseerd, zodat zij een weloverwogen keuze kunnen maken om de reguliere landbouw om te schakelen naar biologisch.

Volgens de provinciebestuurder denken de boeren veel op te halen in Neurenberg. 'Anders investeer je het geld niet. Dat vind ik positief. Er is een trend richting biologisch gaande, die valt niet meer te ontkennen. Het is goed om te kijken wat bij je past.

Tienke Wouda

Tienke Wouda is coördinerend redacteur Regio. Ze schrijft over Friesland en Groningen en de verbrede landbouw.

Contact