Nieuwe+bewaarloods+past+in+plaatje
Reportage
© Anne van der Woude

Nieuwe bewaarloods past in plaatje

De maatschap Van der Bos-Weidenaar in Holwerd toont tijdens een open dag een moderne bewaarloods, onder architectuur gebouwd. Het is een van de goed gelukte plannen onder regie van Nije Pleats.

Wat de nieuwbouw van de bewaarloods van de maatschap Van der Bos-Weidenaar in Holwerd zo speciaal maakt, is - naast de optimalisering van de bewaring van pootgoed - de uitstraling van het gebouw. Die oogst nu al veel lof. 'We wilden het meteen goed doen, gericht op de toekomst, maar wel stijlvol', zegt Kees van der Bos, terwijl hij de loods laat zien. 'Met deze uitbreiding moet je bovendien weer dertig jaar vooruit kunnen.'

Zoon Anco van der Bos wijst op de techniek van Omnivent achter de verschillende bewaarregimes in separate bewaarvakken. Elk vak kent een ander regime. De temperatuur kan in elk vak naar wens worden ingesteld. Daarbij is soms de buitentemperatuur leidend, want als er gekoeld moet worden en de buitentemperatuur laag is, kan deze zomaar worden ingezet. 'Ingenieus, maar zo werkt het', vertelt Kees van der Bos. Door de nieuwste snufjes kan het pootgoed bijna jaarrond worden bewaard.

Aardappelveredeling

Zij zoon laat ook de plek zien waar hij bezig is met aardappelveredeling, ondergebracht in de bewaarloods, vlak onder de kantine. Hij houdt zich graag bezig met veredeling. Hij doet dat onder auspiciën van de HZPC. Zijn ultieme doel is een aansprekend nieuw ras te ontwikkelen. Ondertussen is hij als beoogd opvolger enkele jaren geleden al toegetreden tot de maatschap, waarin ook moeder Marianne van der Bos-Weidenaar zitting heeft.

We wilden het meteen goed doen, gericht op de toekomst, maar wel stijlvol

Kees van der Bos, akkerbouwer in Holwerd

De kantine biedt zicht op de zeedijk voor de Waddenzee. De passagiersboot van Ameland torent er voor een deel bovenuit. Boven de kantine bevindt zich nog een grote ruimte. 'Vanaf die plek kun je zelfs het eiland zien', wijst Kees van der Bos.

Landschap

De bouwplannen kregen gestalte aan de keukentafel in gesprekken met de provinciale instantie Nije Pleats (Fries voor 'nieuwe boerderij'). Doel van de Nije Pleats-methode is agrarische gebouwen zo goed mogelijk in te passen in het Friese landschap. Dat heeft volgens de familie Van der Bos een bewuste kijk gegeven op hoe de bewaarloods ingebed kon worden in de naaste omgeving.

Omwonenden waarderen dat. Dat is mee te danken aan de Nije Pleats-methode van Nije Pleats, beseffen de ondernemers zich. 'We laten het graag aan iedereen zien tijdens de open dag, ook aan mensen van buiten de agrarische sector. Er is maatschappelijk draagvlak voor', merkt Kees van der Bos.

Broer

De bouwklus ging na de offerteronde naar Aannemersbedrijf Weidenaar in Dokkum van de broer van Marianne. 'Het bouwbedrijf van mijn broer Ljibbe staat goed bekend. Dat gaf meteen ook vertrouwen', stelt zij.

'Toch is het gewoon op basis van offertes op grond van een uitgebreid bestek gegaan. Dus kun je het ook toeval noemen dat hij het is geworden. Het ziet er prachtig uit', voegt haar man daaraan toe. De constructie van het gebouw is gedegen en de moderne toepassingen zijn tot in details afgewerkt.

Samenwerking

Als akkerbouwbedrijf is de maatschap Van der Bos-Weidenaar vooral gericht op de pootgoedteelt in het hoogste kwaliteitssegment. Het pootgoedareaal beslaat 37 hectare, in samenwerking met collega Jan Idsardi zelfs 70 hectare.

De familie Van der Bos loopt voorop in samenwerkingsvormen. Met de familie Idsardi koopt ze al twee generaties lang gezamenlijk het wagenpark in. Sinds kort werkt de familie samen met melkveehouder Frans Antonides in de vereniging Ecolana. Dat gaat via de wisselwerking met een bouwplan met gras. 'We ervaren dat we daardoor vooral met de toepassing van stromest een stap kunnen maken.'

Naar wens

Negatieve punten kan de ondernemer in de samenwerking met Nije Pleats niet te noemen. 'Het werkte goed. De plannen zijn naar wens. De nieuwe gracht loopt uiteindelijk niet rond het hele bouwvlak, inclusief de historische boerderij, maar tot de muur van de nieuwe bewaarloods. Dat hebben we bewust niet gedaan, omdat we anders nog meer land moesten inleveren.'

Voor de bouw van een bewaarloods van 25 bij 55 meter waren veel betonnen palen nodig als ondersteuning. De betonnen erfdelen rusten deels op de palen, zodat de ingang altijd gelijkvloers is.

Kantine

De inpandige kantine in de bewaarloods leent zich volgens Bos goed voor studiedagen, open dagen en voor bijeenkomsten van verenigingen die het wad willen bezoeken of voor de Waddenvereniging. Alles is bij de hand, van projectieapparatuur tot een keuken.

De loods is mooi ingepast in de omgeving, vindt de akkerbouwer. 'En dat willen we laten zien.' Daarom houdt de familie op vrijdag 17 maart en zaterdag 18 maart open dagen op haar bedrijf aan de Monniksweg 1 in Holwerd. Beide open dagen zijn van 13 tot 17 uur.

Weer

  • Woensdag
    18° / 5°
    10 %
  • Donderdag
    20° / 9°
    10 %
  • Vrijdag
    15° / 10°
    10 %
Meer weer
@nieuweoogst.nu