Paulien Hogenkamp
Nieuws

Advies aan boer: blijf dicht bij jezelf

Veel agrarische ondernemers worstelen met het feit dat ze geen erkenning krijgen. 'Erkenning krijg je vooral als je authentiek bent', zegt ondernemerscoach Paulien Hogenkamp. Haar advies is daarom: blijf dicht bij jezelf.

Erkenning is een basisbehoefte van ieder mens. 'Jezelf voortdurend bewijzen is een doodlopende weg', hield Hogenkamp haar gehoor voor tijdens de LIV in Venray. Aan de hand van varkenshouder Richard vertelde Hogenkamp een verhaal uit haar praktijk.

Korter lontje

Richard is een ondernemer die op zijn bedrijf hulp krijgt van zijn vader. Wanneer vader uitvalt, gaat Richard zijn werk erbij doen. Met als gevolg dat hij nergens meer tijd voor heeft. 'De sport, studieclub en het sociale leven komen op een laag pitje te staan en het lontje wordt korter', schetst Hogenkamp.

Richards vrouw onderkent de stress bij haar man. Ze ziet hem veranderen van een energieke, spontane man in een prikkelbare, negatieve brompot. Ze houdt zichzelf en haar kinderen een beetje uit zijn buurt. Het beeld dat Hogenkamp schetst is er één van herkenning. Onder de aanwezigen instemmend gemompel alom.

Passie komt van binnenuit. Het is het mooiste dat je als mens kan overkomen

Weg uit ratrace

Varkenshouder Richard komt bij Hogenkamp in de praktijk wanneer hij voor zichzelf heeft bepaald dat hij met de ratrace waarin hij zit, niet verder wil. Hogenkamp: 'Moeten is een op hol geslagen mechanisme geworden. Tijd en rust om te genieten van wat is bereikt, is er niet.'

Het is Hogenkamps taak als agrarisch coach om in Richards situatie verandering te brengen. En ook bij Richard lukt dat. Tijdens de gesprekken blijkt dat zijn passie ligt bij architectuur, vormgeving en de natuur. Dat gaat hij in foto's vastleggen. 'Passie komt van binnenuit. Dat is het mooiste wat je als mens kan overkomen.'

Oefening in communicatie

Haar advies is daarom als mens dicht bij jezelf te blijven. Dicht bij je passie. 'Handel daarom altijd van binnen naar buiten', zegt Hogenkamp die haar toehoorders daarna aan het werk zet. Het is een oefening in communicatie, want daarin zijn veel agrarische ondernemers niet zo sterk, merkt Hogenkamp op.

Hogenkamp steekt haar hand in de lucht en benoemt de vijf vragen. De duim gaat omhoog en staat voor de vraag: waar ben ik trots op. De wijsvinger: waar wil ik naar toe. De middelvinger: waar wil ik vanaf. De ringvinger: waar kan ik een ringetje omheen halen en tenslotte de pink: waar ben ik nog klein in.

Verbinding

Hogenkamp: 'Verbinding begint met eens echt wat over jezelf te vertellen, zodat die ander jouw ook iets durft te vertellen over zichzelf. Niet alleen thuis aan de keukentafel, maar ook met mensen die verder van je afstaan.'

Ilona Lesscher

Ilona Lesscher

Ilona Lesscher is redacteur Veehouderij. Zij volgt de varkenshouderij en overige intensieve sectoren.

Contact