Tweede+Kamer+buigt+zich+over+fosfaatreductieplan
Nieuws

Tweede Kamer buigt zich over fosfaatreductieplan

De Tweede Kamer debatteert aanstaande donderdag over het fosfaatreductieplan. Aan bod komt onder meer de Monitor Fosfaatreductiepakket die het CBS onlangs publiceerde.

Afgelopen dinsdag kwam het fosfaatreductiepakket al ter sprake tijdens een algemeen overleg tussen de landbouwwoordvoerders en staatssecretaris Martijn van Dam (EZ). De bewindsman moest daar uitleg geven over de onrust die is ontstaan in de melkveehouders door de uitkomst van de kort geding zaken en de vele aanpassingen aan de GVE-regeling.

Christen Unie-Kamerlid Carla Dik-Faber verweet de bewindsman tijdens het overleg dat hij de regeling steeds ingewikkelder maakt. Rik Grashoff van GroenLinks uitte zijn zorgen over de controlerende rol van de Tweede Kamer, omdat de gevolgen van genomen wijzigingen niet vooraf zichtbaar worden gemaakt.

Spreektijd

Van Dam verdedigde zich door te zeggen dat het fosfaatreductieplan met grote snelheid in elkaar is gezet. 'Het was alle hens aan dek om het doel, het behoud van derogatie, te realiseren. Daarbij hoort dat je af moet wachten hoe het in de praktijk uitwerkt.'

Voor het debat hebben acht partijen spreektijd aangevraagd: CDA, PvdD, VVD, ChristenUnie, D66, SGP, PvdA en GroenLinks.

Peter Smit

Peter Smit is coördinerend redacteur Algemeen. Hij volgt de politiek, economie, veehouderij en afzetketen van agrarische producten.

Contact