Geef+boerenverstand+een+plek+in+regeerakkoord
Column
© Nieuwe Oogst

Geef boerenverstand een plek in regeerakkoord

De kabinetsformatie is deze week, na een korte zomerpauze, weer opgestart. Het wordt de beslissende fase in de poging om een meerderheidskabinet te vormen van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

Verschillende media meldden dat de voorzitters van werkgeversorganisatie VNO-NCW en van vakbond FNV door informateur Gerrit Zalm zijn uitgenodigd om te komen praten met de formerende politieke partijen. LTO Nederland kreeg zo'n uitnodiging (nog) niet. Dat betekent niet dat wij geen boodschap zouden hebben voor de partijen die bezig zijn een nieuw kabinet in de steigers te zetten.

Kort samengevat luidt die boodschap dat boeren en tuinders een oplossing hebben voor veel uitdagingen die bij de informateur op tafel liggen. Denk aan de klimaatverandering, de broodnodige energietransitie of de omslag naar een biobased economy, beleidsterreinen waarop een volgende regering daadwerkelijke stappen moet gaan zetten.

Voor al die onderwerpen hebben wij heel goede ideeën over de oplossingsrichting. Gebaseerd op de ervaringen van boeren en tuinders, op gezond boerenverstand. Met andere woorden: realistisch en haalbaar.

Bovendien gaat onze benadering uit van het vinden van oplossingen en het benutten van kansen. Dat biedt heel wat meer perspectief dan alleen maar te focussen op problemen en onmogelijkheden.

Direct na de verkiezingen hebben we die boodschap al in een brief onder de aandacht van de kabinetsinformateur gebracht. Ik zou zeggen: benut deze aanzetten nu voor een regeerakkoord waarin ook het boerenverstand doorklinkt!

Weer

 • Zaterdag
  28° / 13°
  20 %
 • Zondag
  27° / 15°
  10 %
 • Maandag
  27° / 13°
  10 %
Meer weer