Ferd van de Ven uit Lage Mierde, deelnemer aan het Maismeetnet van Nieuwe Oogst
Nieuws

'Mais nu al verrassend rijp'

Als het aan Maismeetnetdeelnemer Ferd van de Ven uit Lage Mierde ligt, dan gaat de mais rond dit weekend in de kuil. Vooral de korrel is erg rijp. Hij werd hier dinsdag enigszins door verrast.

Van de Ven bezocht de percelen de laatste weken regelmatig. Dinsdag verschoot hij van de rijpheid van de korrel. 'Hier krijg ik nu geen sap meer uit geperst. De plant is nog redelijk groen, onderin verkleurt deze wat gelig. Ik zou 'm nog maximaal een week laten staan, langer niet.'

De ondernemer denkt dat het gewas over een week al aan de droge kant is om alsnog in te kuilen. 'Daarbij zie ik hier en daar wat builenbrand. Niet zorgwekkend. Wanneer de plant niet veel meer doet qua groei wordt deze gevoelig voor bijvoorbeeld schimmels. Met de regen zijn de weersomstandigheden hiervoor gunstig', stelt hij.

Sloten droog

'Daarbij zijn de sloten droog. Wanneer nu wordt gehakseld, is de structuurschade gering', schat Van de Ven in. Hij werkt samen met een melkveehouder, die het gewas ook daadwerkelijk inkuilt.

De ondernemer is positief over de opbrengst: 'Die is met 55 tot 60 ton pakweg 25 tot 30 procent hoger dan vorig jaar. De lengte van het gewas en de kolven zijn goed. Daarbij staat het gewas op dit 8 hectare grote perceel egaal. Er zijn geen mindere plekken.'

In de omgeving ziet Van de Ven veel mais die ook rijp is. 'De komende weken krijgt de loonwerker het druk', schat hij in.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Pieter Stokkermans

Pieter Stokkermans

Pieter Stokkermans redacteur Veehouderij. Hij volgt de melkveehouderij en specifiek de fokkerij en maisteelt.

Contact