Grimme+pakt+flink+uit+op+Agritechnica
Nieuws
© Hendrik Begeman

Grimme pakt flink uit op Agritechnica

De Duitse machinefabrikant Grimme heeft onlangs in Cappeln een vooruitblik gegeven op de noviteiten die ze in november op de Agritechnica in Hannover zal presenteren. Het familiebedrijf is vooral sterk georiënteerd op de aardappel- en bietenteelt.

De 260 SE is een tweerijige aardappelbunkerrooier, die het goed doet op de lichtere gronden in Zuid- en Noordoost-Nederland. Voor de zwaardere gronden zijn de rooiers met axiaalreinigers meer gewild.

De SE heeft een doorvalmat als basis waarmee het mogelijk is te rooien zonder vooraf te klappen. Grimme heeft deze rooier als basis genomen voor de EVO 290, die naast de SE 260 in het programma komt.

Extra wiel

De EVO 290 heeft een grotere bunker van 9 ton en aan de linkerkant een extra wiel, dat meestuurt en hydraulisch wordt aangedreven, als de omstandigheden moeilijker worden. Het wiel helpt tevens de bodemdruk lager te houden. Hij zit aan de kant waar de bunker lost.

De EVO 290 is leverbaar met VarioDrive voor een variabele hydraulisch-mechanische aandrijving van de zeefbanden en het reinigingsgedeelte. Hiermee kan de bestuurder de machine terug laten draaien om verstoppingen op te heffen.

Ventor 4150

Het principe van de SE 260 komt nog een keer in beeld. Al jaren krijgt Grimme de vraag wanneer ze met een SE in vierrijige uitvoering komt. Deze draad is in 2012 opgepakt en nu is het tweede prototype klaar: de Ventor 4150.

Het was geen eenvoudige opgave om deze machine te maken, want door de doorvalmat heeft de egelband zijn afvoer naar de zijkant. Twee SE 260'ers in spiegelbeeld tegen elkaar plakken zou de machine veel te breed maken om de weg op te kunnen. Toch is de Ventor naar dit idee gebouwd en alles wat buiten de 3 meterzone komt, is hydraulisch in- en uitklapbaar gemaakt.

Bodem

Grimme houdt oog voor de bodem. Daarom kan de Ventor, met een 14 tonsbunker, in hondengang zijn werk doen. Met een ingenieus zwenksysteem kan het voorste deel van de machine iets naar rechts zwenken, zodat de chauffeur met zijn cabine en de invoer recht voor de rijen blijft. De rooier is op vier wielen geplaatst, want voor machines met dit gewicht vindt Grimme een rupsonderstel te duur in onderhoud.

Minder complex is de SoftFlow. Dit is een simpele constructie van elastische rubbertanden op het eind van transportbanden om de val van aardappelen naar de volgende band te breken.

Bietenrooier

De Rexor-bietenrooier, leverbaar in zes-, acht- en negenrijige uitvoering en een bunkerinhoud van 22 of 30 ton, wordt vanaf dit seizoen standaard geleverd met SpeedTronic. Dat wil zeggen dat de toeren van de reinigingszonnen en de ringelevator automatisch op de belasting worden aangepast.

Dit betekent ook dat de suikerbieten bij een zo laag mogelijk toerental door de machine worden gevoerd, met minder kans op beschadiging als gevolg. Hiermee reageert de machine automatisch op wisselende omstandigheden en is daarmee een ontlasting van de bestuurder.

Extra knik

Als optie kan de losband van de Rexor met een extra knik worden geleverd, zodat hij de bieten dieper in de kipper kan lossen met een lagere valhoogte. Met deze knik is ook de transporthoogte van de Rexor lager, waardoor er minder kans is op aanvaringen met bruggen en overhangende bomen.

Vanaf 2018 biedt Grimme voor alle vanaf dat jaar gebouwde Varitron-, Rexor- en Maxtron-machines een servicepakket aan in vier verschillende gradaties vanaf een eenvoudige check tot volledige service inclusief slijtdelen.

Weer

 • Woensdag
  18° / 5°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  15° / 10°
  10 %
Meer weer
@nieuweoogst.nu