Eis+van+18+maanden+celstraf+voor+uitbuiting
Nieuws
© Twan Wiermans

Eis van 18 maanden celstraf voor uitbuiting

Het Functioneel Parket heeft gisteren voor de rechtbank van Almelo een gevangenisstraf van 18 maanden onvoorwaardelijk geëist tegen de bedrijfsleider van een glasgroentebedrijf in Erica voor uitbuiting en mensensmokkel van een van zijn werknemers.

Tegen het bedrijf werd ook een geldboete van 60.000 euro geëist. Het strafrechtelijk onderzoek werd gestart nadat het slachtoffer, een 23-jarige illegaal in Nederland verblijvende man, letsel had opgelopen bij een bedrijfsongeval in de kas. Door het ongeval was hij voor 60 procent verbrand, aldus het Openbaar Ministerie.

Ongeluk uit 2015

De man werd afgezet bij het Scheper ziekenhuis te Emmen en daarna overgebracht naar het brandwondencentrum in het Martini ziekenhuis te Groningen. Het ongeluk gebeurde in december 2015.

Het gaat om ernstige feiten, aldus de officier van justitie. 'Een jongeman die naar Nederland komt om geld te verdienen, komt in een situatie terecht waarin hij afhankelijk is van zijn werkgever. Eenzaam, geïsoleerd en afhankelijk van zijn werkgever voor huisvesting (huisvesting die niet aan onze normen voldoet) en geld.' Geld dat niet op regelmatige basis werd uitgekeerd.

Geldelijk gewin

Volgens de officier hebben de verdachten hun geldelijk gewin uitdrukkelijk boven dat van de vrijheid en integriteit van het slachtoffer gesteld. Het feit dat hij werd onderbetaald en hij lange werkdagen moest maken maakt dit een uitbuitingssituatie. De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  23° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  24° / 7°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
Meer weer