EU+neemt+meer+tijd+voor+megadeal+Monsanto%2DBayer
Nieuws
© Nieuwe Oogst

EU neemt meer tijd voor megadeal Monsanto-Bayer

Het wel of niet doorgaan van de overname van chemieconcern Monsanto door branchegenoot Bayer zal op z'n vroegst eind januari 2018 duidelijk zijn.

Aanvankelijk was de verwachting van met name Bayer dat de megadeal al in 2017 kon worden afgerond. Nu valt waarschijnlijk op 22 januari 2018 de definitieve beslissing. Volgens topbestuurder Liam Condon van Bayer vraagt de Europese Commissie meer tijd om een standpunt in te nemen.

Condon ging dinsdag tijdens een grote internationale persbijeenkomst van Bayer in het Duitse Monheim kort in op de Monsanto-deal. Hij vertelde dat wereldwijd zo'n dertig verschillende mededingingsautoriteiten zich buigen over het samengaan van Bayer en Monsanto. Een derde van deze autoriteiten heeft volgens Condon inmiddels ingestemd met de voorgenomen overname.

Eurocommissaris Magrethe Vestager voor mededingingszaken kondigde eerder al aan dat er een uitgebreid onderzoek moet komen naar de marktdominantie van het concern dat na de overname van Monsanto door Bayer ontstaat. Condon stelt dat er constructief overleg is met de Europese Commissie. Hij verwacht overigens niet dat het onderzoek verrassingen zal opleveren.

Trots op Bayer-merk

Op een vraag van een Engelse journalist of al bekend is welke naam het nieuwe concern gaat krijgen, antwoordde Condon dat daarover nog geen definitief besluit genomen is. 'Het enige wat ik kan zeggen is dat we intern natuurlijk wel heel trots zijn op het Bayer-merk.'

Belangrijk onderdeel van het fusieproces is het afstoten van producten vanwege overlap op de verschillende deelmarkten. Condon stelt dat in de overeenkomst met Monsanto is afgesproken dat het bedrag van deze 'desinvesteringen' niet meer mag bedragen dan 1,6 miljard euro.

'We zijn al in overleg met overnamepartners voor producten die we in de aanbieding moeten doen. Maar ook dit aspect wordt beoordeeld door de mededingingsautoriteiten. Zij stellen als voorwaarde dat we alleen mogen verkopen aan concerns die de producten kunnen leveren en daadwerkelijk op de markt houden.'

LTO: minder keuzevrijheid

LTO Nederland gaf eerder al te kennen geen voorstander te zijn van de megafusie tussen Bayer en Monsanto. LTO vreest dat er te weinig spelers overblijven op de markt voor zaaizaden en gewasbeschermingsmiddelen. Boeren en tuinders hebben daardoor minder keuzevrijheid, stelt de landbouworganisatie.

In een reactie op een vergelijkbare opmerking stelde Mathias Kremer, strategische manager bij Bayer, dat er begrip is voor de zorg over een te grote invloed van de fusiepartners in de markt. 'We werken aan complete oplossingen voor landbouwvraagstukken. Na de fusie kunnen efficiënte landbouwondernemers bij ons terecht voor een compleet pakket van producten en diensten. Maar dat is geen verplichting. Ze kunnen ook alleen specifieke onderdelen uit dat pakket afnemen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer