Konijnenziekte+waart+nog+rond
Nieuws
© Johan Wissink

Konijnenziekte waart nog rond

De ziekte Rabbit Hemorrhagic Disease (RHD) maakt nog altijd slachtoffers onder zowel gehouden als wilde konijnen. Het is daarom verstandig om gehouden konijnen te vaccineren. De konijnensector speelt hierop in met een vaccinatieprogramma voor voedsters.

Gedurende het gehele jaar komen bij het Dutch Wildlife Health Centre en de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht meldingen binnen van dode konijnen. Maar sinds het begin van de meteorologische zomer is een toename van het aantal meldingen te zien. Uit onderzoek van een aantal konijnen blijkt dat de virusziekte nog steeds slachtoffers maakt onder zowel gehouden als wilde konijnen.

Het RHD-virus is niet besmettelijk voor andere gezelschapsdieren zoals honden, katten, cavia's en andere knaagdieren. Gehouden konijnen kunnen worden gevaccineerd, behandeling is niet mogelijk.

Vaccinatieschema

Voorzitter Arie Kool van LTO-vakgroep Konijnenhouderij adviseert om te vaccineren. Volgens hem is een vaccinatieschema voor de voedsters opgesteld in samenwerking met betrokken dierenartsen. Door middel van deze vaccinatie worden ook de jonge konijnen tot een leeftijd van vijf weken beschermd.

RHD wordt veroorzaakt door het Rabbit Hemorrhagic Disease Virus (RHDV), waar twee typen van bestaan: het klassieke RHDV, ook wel RHDV-1 genoemd, en RHDV-2.

Nieuwe variant

Het RHDV-2 is een nieuwe variant van het klassieke RHD-virus dat sinds de jaren negentig in Nederland bij konijnen voorkomt. Deze nieuwe variant, RHDV-2, is voor het eerst in 2010 in Frankrijk vastgesteld en heeft zich inmiddels over een groot deel van Europa verspreid. In 2015 is RHDV-2 voor het eerst in Nederland aangetoond.

RHD wordt ook vaak aangeduid als Viral Hemorrhagic Disease (VHD) of viraal hemorragisch syndroom (VHS).

Zeer besmettelijk

Het virus is zeer besmettelijk. Konijnen raken besmet door zowel direct onderling contact als indirect contact. Indirect contact kan bijvoorbeeld via contact met urine en keutels van besmette konijnen en via onder andere besmet water, voedsel, kleding en handen.

Ook in de uitwerpselen van roofdieren die een besmet konijn hebben gegeten, kan levensvatbaar RHD-2 virus aanwezig zijn.

Nauwelijks onderzoek

Hoe groot de konijnensterfte door RHDV is, is moeilijk aan te geven. Het is onmogelijk om aan de buitenkant van een konijn te zien waaraan het dier is doodgegaan. De meeste konijnenhouders laten hun dode konijn niet onderzoeken.

Ook van wilde konijnen wordt slechts een klein aantal onderzocht. Voor het melden van sterfte onder gehouden konijnen bestaat geen centraal meldpunt.

Meld

Dode wilde konijnen daarentegen kunnen bij het Dutch Wildlife Health Centre worden gemeld via een meldingsformulier. Toch leert de ervaring dat konijnensterfte vaak niet wordt gemeld, totdat het echt grote aantallen betreft.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  23° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  24° / 7°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
Meer weer