Bollenplaza+zet+in+op+beperken+ketenkosten
Nieuws
© iBulb

Bollenplaza zet in op beperken ketenkosten

Bollenplaza is een nieuwe digitale marktplaats voor bloembollen die in de handelsketen kosten wil besparen en de administratie wil verminderen. De Coöperatieve Nederlandse Bloembollencentrale en veiling- en bemiddelingsbedrijf Hobaho voorzien weinig concurrentie. 'De menselijke factor blijft belangrijk bij de handel in bloembollen', zeggen zij.

De website Bollenplaza, een marktplaats voor bloembollen, is halverwege augustus in de lucht gegaan. De site is gelanceerd door Ton Groot uit Hem, een marinier en zoon van een bollenkweker. Drie jaar geleden is hij op het idee gekomen om bollen die voldoen aan de onafhankelijke kwaliteitscriteria van de Bloembollenkeuringsdienst (BKD) via internet te gaan verkopen.

'Ik ben opgegroeid tussen de bloembollen en merkte dat de handel nogal stroef verliep. In honderd jaar tijd lijkt er niets veranderd te zijn en loopt de verkoop via tussenpersonen', zegt Groot.

Moderniseren

'Ik ben op zoek gegaan naar een manier om dat te moderniseren. Als marinier ben ik altijd op zoek naar een nieuwe missie. En die is nu: zorgen dat iedere kweker, exporteur en broeier meer overhoudt aan zijn product door snelle betalingen en lage provisies.'

In honderd jaar tijd is er niets veranderd in de bloembollenhandel

Ton Groot, initiatiefnemer Bollenplaza

Dat is niet zonder slag of stoot gegaan. Groot heeft tientallen gesprekken gehad met kwekers en exporteurs, uren gebrainstormd met webbouwers en veel boeken gelezen over onlinemarketing. Nadat hij had bedacht hoe de site eruit moest gaan zien, heeft een bevriend IT-bedrijf deze gebouwd.

Zus

De ondernemer heeft daarbij ook veel hulp gehad van zijn zus, die al acht jaar een webshop heeft voor regenkleding en haar eigen marketing doet. Zij heeft adviezen gegeven bij het ontwikkelen van de website, het schrijven van teksten en het op de juiste momenten inhoud plaatsen op de website.

Het lanceren van de website was een spannend moment. De belangstelling is tot nu toe groter dan Groot had verwacht: er hebben zich ruim zestig bedrijven aangesloten.

Betaalproces

Een van de zaken die Groot heeft aangepakt, is het betaalproces. 'Bij de verkoop via intermediairs ontvangt een kweker die in juli zijn tulpenbollen oogst, pas op 15 september het eerste deel van zijn betaling en in november het tweede deel. Dat vind ik veel te laat', zegt hij.

'Bij mij is het nu zo dat exporteurs of broeiers op voorhand betalen en dat de kweker vijf dagen na levering 85 procent van deze som ontvangt. Ook de provisie is met 0,5 procent veel lager dan in de traditionele handel. Ik heb veel positieve reacties ontvangen. Natuurlijk is het de vraag hoe het gaat lopen, maar in mijn ogen heeft het veel potentie.'

Opmerkingen en adviezen

Na de lancering van de website zijn kwekers met opmerkingen en adviezen gekomen en daar is Groot blij mee. Hij wil hen zoveel mogelijk administratie uit handen nemen en als ze daar zelf ideeën over hebben, dan staat hij daarvoor open.

Een tulpenbollenkweker (hij wil niet met zijn naam in de krant) die zich heeft aangesloten na persoonlijk te zijn benaderd door Groot, vindt dat Bollenplaza een hoger niveau heeft dan eerdere pogingen die zijn gedaan om de bollenhandel te digitaliseren. Hij doet eraan mee omdat hij nieuwsgierig is of de sector er klaar voor is en er de vruchten van kan plukken.

Voordeel

Het grootste voordeel is naar zijn idee het besparen van commissiegelden en het eerder kunnen beschikken over betalingen.

De kweker vindt dat Bollenplaza een goede en overzichtelijke lay-out heeft. Hij is benieuwd of de digitale marktplaats een beweging in gang kan zetten in de bollensector, die in zijn ogen erg traditioneel is. 'Hoe meer deelnemers, hoe krachtiger het wordt voor de handel in bolgerelateerde gewassen.'

Niet direct een bedreiging

De Coöperatieve Nederlandse Bloembollencentrale (CNB) en bemiddelings- en veilingbureau voor bloembollen Hobaho hebben Groot succes gewenst, maar zien hem niet direct als een bedreiging.

'Bij ons zijn veertig vertegenwoordigers dag in,dag uit bezig met handel in bloembollen', zegt Paul Peters, manager bemiddeling bij CNB. 'In het verleden zijn er al meer initiatieven geweest voor een onlinemarktplaats. Het bemiddelen van bloembollen is een ambacht en vraagt veel inzet om de vele aanpassingen tijdens het teelt- en afleverseizoen in goede banen te leiden.'

Toegevoegde waarde

Volgens de manager hebben de vertegenwoordigers van CNB veel kennis en ervaring en leveren zij toegevoegde waarde aan de kwekers én aan de kopers. De organisatie maakt ook gebruik van digitale hulpmiddelen zoals smartphones, e-mail en tablets, maar naar Peters' idee kunnen die de mens niet vervangen.

De manager spreekt van een heel specifieke markt waarbij je met veel belangen rekening moet houden. Daarom ziet hij de toekomst met vertrouwen tegemoet.

Gelijkwaardige dienst

Jeannette van der Hulst, verantwoordelijk voor communicatie vanuit Hobaho, laat een soortgelijk geluid horen over Bollenplaza: 'Er zijn eerder vergelijkbare initiatieven geweest. Hobaho biedt onder andere een gelijkwaardige dienst met Hobaho Direct', zegt zij.

'Maar bollenhandel blijft mensenwerk. Persoonlijk advies en een grote kennis van de markt en het product vinden onze klanten een belangrijke reden om zaken met ons te doen. We zien de ontwikkelingen van Bollenplaza met belangstelling tegemoet.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  23° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  24° / 7°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
Meer weer