Brussel+steunt+Poolse+varkenshouder+met+miljoenen
Nieuws
© ZLTO

Brussel steunt Poolse varkenshouder met miljoenen

De Europese Commissie stelt 9,3 miljoen euro beschikbaar voor de opkoop van biggen en varkens van Poolse varkenshouders.

Het geld is bestemd voor de groep varkenshouders die hun activiteiten moet stoppen als gevolg van de extra eisen in verband met Afrikaanse varkenspest. De steun is voor varkenshouders die tussen 1 juli 2016 en 30 juni 2017 niet meer dan vijftig varkens hadden.

Er is steun voor maximaal 10.000 biggen en 171.654 varkens. Voor de boeren in gebieden met een hoog risico op Afrikaanse varkenspest krijgen 33 euro per big en 52 euro per varken.

Sanitaire beperkingen

Sinds 2014 zijn er uitbraken van Afrikaanse varkenspest in de oostelijke grens van de Europese Unie. Om de ziekte te beheersen en nieuwe uitbraken te voorkomen, zijn op Europees niveau strikte sanitaire beperkingen opgesteld. De Poolse autoriteiten hebben verdere eisen ingevoerd in gebieden die het grootste risico lopen.

Vanwege hun beperkte omvang en middelen kunnen sommige kleine boeren niet voldoen aan de nieuwe Poolse eisen en moeten stoppen met de productie van varkensvlees. Boeren die in aanmerking komen voor Europese hulp, mogen alleen varkensvleesproductie herstarten als en wanneer zij aan de nieuwe eisen kunnen voldoen. Dit is niet mogelijk binnen 2 jaar nadat ze de steun hebben gekregen.

Weer

 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer