Delflanders+verwaarden+vlees+oudere+melkkoe
Nieuws
© Koen van Wijk

Delflanders verwaarden vlees oudere melkkoe

Zeven jonge boeren in Midden-Delfland hebben de coöperatie Delflandse Vleesmeesters opgericht. Deze groep verwaardt het vlees van oudere melkkoeien.

Onder het gelijknamige regiomerk brengen ze het vlees op de markt van oudere melkkoeien. Vrijdag vindt de kick-off van de coöperatie plaats in Schipluiden. Door het vlees van oudere melkkoeien te verkopen, wordt de waarde van de dieren groter.

In het huidige systeem wordt het vlees van deze koeien ondergewaardeerd, vinden de Delflandse Vleesmeesters. De coöperatie stelt dat het vlees duurzaam en van uitstekende kwaliteit is, dankzij de van nature ideale verhouding tussen vet en spier.

Verwenperiode

Door de upgrade na het melkgevende leven gaan de Midden-Delflandse melkkoeien als dubbeldoel-koe dienen, aldus de initiatiefnemers. Zij vinden dit passen in de huidige trend om transparanter, gezonder en dichterbij huis voor lekkerder eten te zorgen. Voor de koeien betekent het een extra goed leven doordat er nog een verwenperiode bijkomt waarin de koe wordt afgemest.

De coöperatie is als idee ontstaan vanuit het netwerk Jonge Boeren in Midden-Delfland dat twee jaar geleden is opgericht in samenwerking met LTO Noord en Boerenverstand. Het zoeken naar nieuwe verdienmodellen en kansen in de stad benutten zijn onderdeel van het programma. Met het verwaarden van melkkoeienvlees bouwen de jonge agrariërs aan extra inkomsten en daarmee een goede toekomst van het Midden-Delflandse veenweidengebied.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer