Kalverhouder+geblokkeerd+vanwege+diazinon
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Kalverhouder geblokkeerd vanwege diazinon

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet onderzoek naar het gebruik van het middel diazinon op een kalverhouderij op de Veluwe. Het gaat om een vleeskalverbedrijf met zo'n 560 dieren.

De NVWA heeft het bedrijf voorlopig geblokkeerd. Bij afvoer naar het slachthuis worden de vleeskalveren nader onderzocht. Aanleiding tot het onderzoek is een anonieme melding over illegale toediening van een middel. Inmiddels zijn monsters van haren van de kalveren genomen.

Uit de analyses van de monsters blijkt dat daarin een werkzame stof voorkomt waarvan in Nederland geen geregistreerd diergeneesmiddel voor runderen op de markt is. Het gaat om de stof diazinon. Deze stof komt in Nederland alleen voor in een diergeneesmiddel dat is toegestaan bij niet-melkgevende schapen om de aandoening myasis te bestrijden.

Voorlopig geblokkeerd

Op basis van deze analyses is het bedrijf voorlopig geblokkeerd. Er mogen geen kalveren worden afgevoerd voor de slacht. Eerst moet extra onderzoek naar deze stof worden gedaan.

Als de kalveren bij slachting positief worden getest op deze stof boven de maximum toegestane limiet, wordt het vlees afgekeurd en vernietigd. Dat om te voorkomen dat het in de voedselketen terecht komt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer