Aardappelketen+investeert+miljoenen+in+onderzoek
Nieuws
© Haijo Dodde

Aardappelketen investeert miljoenen in onderzoek

Tien bedrijven uit de aardappelketen hebben samen met NAO en Vavi de vereniging Holland Innovative Potato (HIP) opgericht voor initiëren van ketengericht onderzoek.

Het budget voor de eerste onderzoeksactiviteiten van HIP is 4,5 miljoen euro. Dit bedrag wordt gefinancierd vanuit een partnership programma met NWO-TTW (Nederlandse Wetenschappelijke Organisatie voor onderzoek, domein toegepaste en technische wetenschappen). Naast de initiatiefnemers is er ook een bijdrage van het ministerie van Economische Zaken.

Het doel van HIP is onderzoek coördineren en faciliteren voor verbetering van kwaliteit, opbrengst en efficiëntie in de teelt, transport en verwerking van de aardappel. De oplossingen uit het onderzoek moeten in een periode van tien jaar geïmplementeerd worden in de aardappelketen. De vereniging gaat ervan uit dat product- en procesinnovatie de positie van de aardappel als belangrijk mondiaal voedingsgewas verder versterkt.

Impuls voor nieuwe projecten

Het aardappelonderzoek onder auspiciën van HIP wordt opgebouwd uit separate onderzoeksprogramma's. Elk programma moet een impuls geven aan nieuwe onderzoeksprojecten ten behoeve van de aardappelketen. Die kunnen sinds deze week worden ingediend via de website van NWO-TTW.

De bedrijven die deelnemen in HIP zijn: Avebe, Aviko, Farm Frites, McCain, LambWeston/Meijer, PepsiCo, Bejo, HZPC, Meijer en Solynta. Verder is er een bestuur onder voorzitterschap van Dick Hylkema van NAO (Nederlandse Aardappelorganisatie).

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  23° / 6°
  10 %
Meer weer