Bijen+geholpen+met+gele+mosterd
Nieuws
© pixabay

Bijen geholpen met gele mosterd

Bijen houden van bloemen. Door daar bij het zaaien van het vanggewas rekening mee te houden, kan de boer eenvoudig de bij helpen, bijvoorbeeld door gele mosterd bij te mengen.

Dat stelt Henk Boot, voorzitter van het bijengilde Etten-Leur e.o. 'Gele mosterd is wintervast en werkt tegen aaltjes. Ook verbetert het penwortelend gewas de structuur.'

Daarbij geeft deze vroeg in het voorjaar bloempjes, zodat deze enkele weken staan, voordat de nieuwe mais wordt gezaaid. 'Niet alleen mooi voor de voorbijganger, ook voor de bij. 'Met name de solitair levende soort is hier dol op', stelt hij. Volgens Boot is het bijmengen van 5 tot 10 kilo gele mosterd per hectare voldoende voor de bij. 'Dan hoeft het ook niet alles te kosten.'

Klaver

Voor blijvend grasland raadt hij witte klaver aan, als bij-vriendelijk gewas in het mengsel. 'Dit heeft niet alleen voordelen voor de bij, maar bevordert de kwaliteit van het voedsel. En je hoeft minder stikstof te strooien. Alleen maar voordelen voor de boer.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  23° / 6°
  10 %
Meer weer