FloraHolland+voert+beeldveilen+planten+in+fases+in
Nieuws
© FloraHolland

FloraHolland voert beeldveilen planten in fases in

Bloemenveiling Royal FloraHolland voert het beeldveilen van planten op de locaties Aalsmeer en Naaldwijk in fases in.

Dat maakte de directie bekend tijdens de speciale algemene ledenvergadering die donderdagavond in Naaldwijk is gehouden. De bijzondere vergadering was aangevraagd door verontruste telers en kopers die zich hebben verenigd onder de naam 'Behoud de plantenklok'. Zij waren het niet eens met de aanvankelijke plannen van FloraHolland om begin oktober het beeldveilen van planten op de twee locaties volledig door te voeren.

Landelijk veilen

Volgens de directie wordt het beeldveilen van planten pas in de volle breedte ingevoerd op een natuurlijk tijdstip. Dat is op het moment dat de bloemenveiling overstapt op landelijk veilen of wanneer er niet meer genoeg kopers op de tribunes zitten.

In de tussentijd gaat de veiling telers en klanten helpen bij de omslag van fysiek naar digitaal, onder meer met een foto-app en een schouw-app om hen te helpen representatieve productfoto's en juiste informatie aan te leveren. Daar schort het in de praktijk aan.

Aanpassing veilsnelheid

Verder kijkt FloraHolland in overleg met de Klankbordgroep Versterken Plantenklok naar de uniformering van de aanvangstijd van het veilen, mogelijkheden om het schouwen beter te ondersteunen, de veilsnelheid en het vereenvoudigen van de fotovoorschriften.

Tijdens de vergadering bleek dat vooral kleinere telers met niche producten de dupe zijn van het snel invoeren van beeldveilen. Ook hebben kopers hun bedrijfsvoering ingericht op de klok waar planten nog fysiek worden getoond. Zij willen dat zo houden.

Eén digitale marktplaats

FloraHolland houdt wel vast aan de strategie om tot één grote digitale marktplaats te komen. Deze digitaliseringstrategie wordt wel breed ondersteund door de leden. De snelheid waarmee die wordt doorgevoerd niet, mede doordat door verouderde ICT van de veiling het beeldveilen niet vlekkeloos verloopt. De actiegroep 'Behoud de plantenklok' had om een gefaseerde invoering van het beeldveilen gevraagd.

Volgens algemeen directeur Lucas Vos bleek tijdens de vergadering ook dat de leden behoefte hebben aan betere en heldere communicatie vanuit FloraHolland.

Omzet 450 miljoen euro

FloraHolland haalde vorig jaar een totale omzet van 4,63 miljard euro. De klokomzet met planten is ongeveer 450 miljoen euro op jaarbasis. Met een overstap naar volledig beeldveilen bij planten zou de veiling 580.000 euro besparen. Er waren 290 leden aanwezig op de vergadering.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer