Dierenwelzijn
Column
© Dirk Hol

Dierenwelzijn

Dierenwelzijn bij landbouwhuisdieren blijft het onderwerp van de dag. Neem afgelopen zondag het tv-programma Zondag met Lubach over de 'bio-industrie' met stalbranden, fipronil en het Beter Leven-keurmerk. Is dit nou het eerlijke beeld? En helpt een oproep om 'Slechter Leven-stickers' op vlees te gaan plakken? Nee!

Op Twitter stond dat het probleem opgelost zou zijn als consumenten vlees met drie sterren van het Beter Leven-keurmerk zouden kopen. Ik zie dat liever in een bredere context. We moeten verder kijken dan alleen naar de consument of de boer.

Dagelijks verzorgen boeren hun dieren met passie en liefde en ze respecteren de gestelde normen. Zijn er 'rommelaars'? Dan moeten we daarvan af. Maar deze discussie gaat niet over eventuele rommelaars. Het gaat over het hele beeld van de maatschappij over dierenwelzijn op boerderijen. Zijn de welzijnsnormen maatschappelijk gezien nog wel voldoende?

Je kunt zeggen 'Kom maar kijken', maar ik denk dat dat niet meer voldoende is. Ik denk dat het tijd wordt dat we de veehouderij in een bredere context bespreken. De markt en de gehele keten spelen hierin een uiterst belangrijke rol en daarbinnen zullen aanpassingen moeten plaatsvinden.

Dierenwelzijn is een onderwerp dat we niet moeten onderschatten. Uiteindelijk produceert elke boer voor een consument en zullen we rekening moeten houden met wat in de maatschappij leeft en met de klimaatdoelstellingen.

Laten we daarom, nog meer dan voorheen, proactief zelf het voortouw nemen. Met een zelfbewuste houding, een open mind voor de mening van anderen en onze horizon ook op het gebied van dierenwelzijn verbreden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer