Rol+GD+moet+in+de+tijd+veranderen
Nieuws
© GD

Rol GD moet in de tijd veranderen

De rol van de Gezondheidsdienst voor Dieren verandert in de veehouderij. Jeanette van der Ven, portefieullehouder LTO Diergezondheid en Christiane Bruschke van het ministerie van Economische Zaken dagen GD uit daarin een leidende rol te blijven vervullen als het gaat om diergezondheid.

Dat gebeurde tijdens de feestelijke ingebruikname van het vernieuwde laboratorium. Van der Ven en Bruschke spraken daar vrijdag 22 september. 'Veehouders zijn steeds beter opgeleid en steeds meer dierenartsenpraktijken krijgen hun eigen onderzoeksfasciliteiten. Dat heeft invloed op het werk en de positie van de GD', constateert Van der Ven.

Toegevoegde waarde

De uitdaging is, zo geeft Van der Ven aan, om als GD binnen die veranderende wereld voldoende toegevoegde waarde te blijven leveren voor de veehouderij. Onder andere door de ontwikkelingen wereldwijd op de voet te volgen, trends tijdig te signaleren en richting te geven aan ontwikkelingen op het vlak van diergezondheid.

'Bij de GD komen alle signalen bij elkaar en het is aan de GD daar de juiste conclusies aan te verbinden', zegt Van der Ven over de spilfunctie die GD volgens haar heeft. Zij spreekt de hoop uit dat de expertise van de GD ook de samenleving het vertrouwen kan bieden waarom wordt gevraagd.

Transparantie

Ynte Schukken, algemeen directeur bij GD zegt met zijn team graag de uitdaging aan te gaan. 'Nederland heeft één van de meest transparante diergezondheidssystemen ter wereld, maar we staan niet stil in de ontwikkeling. Er zijn altijd nieuwe onverwachte zaken die de gezondheid van mens en dier beïnvloeden.'

Schukken vervolgt: 'Met dat in ons achterhoofd bewandelen we bij GD maar één weg en dat is de weg van betrouwbaarheid en innovatie. GD staat graag vooraan als het gaat om nieuwe ontwikkelingen, en het vernieuwde lab geeft ons vertrouwen om onze rol als betrouwbare en innovatieve partner te kunnen blijven spelen.'

Met monsterpotje op pad

Na het officiële gedeelte konden bezoekers het laboratorium bezoeken. Het monsterpotje met sticker dat de bezoekers meekregen bepaalde de route die zij binnen het laboratorium aflegden tot een mogelijke diagnose. 'Dan ervaar je het toch net even anders', aldus Van der Ven.

De GD verbouwde het laboratorium de afgelopen 3 jaar ingrijpend. Het 20 jaar oude laboratorium werd in fasen gestript en heringericht na de nieuwste inzichten. Met die operatie was een bedrag gemoeid van 8 miljoen euro. Onderzoek dat bij elkaar hoort is nu geclusterd en veel laboratoriumwerk geautomatiseerd. Jaarlijks voert de GD 4,4 miljoen analyses uit.

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
Meer weer