Suiker+Unie+meldt+valse+start+bietencampagne
Achtergrond
© Anton Dingemanse

Suiker Unie meldt valse start bietencampagne

Het natte oogstweer en technische problemen in de suikerfabriek van Suiker Unie in Dinteloord zorgen voor een start van de bietencampagne met horten en stoten.

Deze week rooide Loonbedrijf Knuit de suikerbieten van Jacco Breure in Colijnsplaat. Oorspronkelijk was de levering van de bieten later in de campagne gepland, maar in het aanvoerschema van Suiker Unie ontstond ruimte om eerder te leveren. Voor Breure komt dat goed uit, omdat hij nu op tijd zijn wintertarwe kan inzaaien.

Manager agrarische dienst Gert Sikken van Suiker Unie zegt dat er slechts incidenteel geschoven is met percelen suikerbieten voor aanvoer naar de fabrieken. 'Ondanks het natte weer van de afgelopen anderhalve week hebben we steeds voldoende bieten binnengekregen. Gelukkig is in de meeste gebieden al voor het slechte weer relatief veel op voorraad gerooid.'

Vertraging

Het opstarten van de suikerfabriek in Dinteloord liep in de eerste week van de campagne vertraging op vanwege technische problemen met enkele vernieuwingen in de productielijnen. 'We hebben een paar keer stilgestaan en zelfs een tijdelijk aanvoerstop moeten instellen', vertelt Sikken. 'Maar vanaf deze week draait alles naar wens.'

Over de eerste campagneresultaten is Sikken naar omstandigheden tevreden. 'Voor het suikergehalte valt gemiddeld 15,7 procent niet tegen, aangezien het niet echt suikerweer is geweest de laatste tijd. En met de moeizame rooiomstandigheden is ook een tarrapercentage van 10 procent geen verrassing.'

Weer

 • Vrijdag
  23° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  24° / 7°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
Meer weer