Kamer+verwerpt+moties+over+meer+actie+tegen+criminelen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Kamer verwerpt moties over meer actie tegen criminelen

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil niet bij het kabinet aandringen op meer actie tegen criminaliteit op het platteland. Dat blijkt uit de stemming, dinsdag, over twee eerder ingediende moties.

Een motie van Dion Graus en Lilian Helder (beiden PVV) vroeg om actie te ondernemen tegen de voortgaande criminalisering in het buitengebied. Daarbij noemen ze stroperij, wietplantages, diefstal van landbouwwerktuigen, koper en diesel en dumping van chemisch afval het buitengebied.

Bij de stemming kreeg de PVV steun van SP, CDA, ChristenUnie, Denk, 50Plus, SGP en Forum voor Democratie. Alle andere fracties met samen 80 van de 150 zetels stemden tegen, zodat de motie werd verworpen.

Geen politiedrones

Eenzelfde lot onderging een motie van Madeleine van Toorenburg (CDA) en Dion Graus. Die vroeg het kabinet te onderzoeken of volgend jaar in Limburg pilots met politiedrones uitgevoerd kunnen worden voor de opsporing en van illegale hennepplantages in maispercelen.

LLTB-voorzitter Léon Faassen is verbijsterd dat een kleine meerderheid van het parlement de ernst van de problematiek nog steeds niet ziet. 'Dat de twee moties zijn verworpen, vind ik een blamage. De tegenstemmers geven wederom een signaal naar criminelen dat zij vrij spel houden in Limburg en andere plattelandsregio's.'

Platform Veilig Ondernemen

Twee weken geleden gaf minister Stef Blok (Veiligheid & Justitie) aan dat het aan de lokale autoriteiten is om al dan niet actie te ondernemen. 'Die opdracht mogen we dus heel serieus nemen', zegt Faassen. 'Via het provinciaal Platform Veilig Ondernemen Limburg agenderen we dit belangrijke onderwerp.'

Hij geeft aan dat heel concreet gevraagd zal worden om lokale actie. 'Als Den Haag niet ingrijpt, moet het in de provincie en gemeenten gebeuren. Dat gaat veel verder dan alleen de hennepteelt in het buitengebied. Het gaat ook om dumpings van drugsafval, diefstal en intimidatie.'

Veel hennep gevonden

De LLTB-voorman zegt dat er in Limburg nog steeds dagelijks hennep wordt gevonden tussen de maïs. 'Dagelijks krijgen wij telefoontjes van leden die weer op een hennepplantage zijn gestuit. Dit melden ze steevast bij de politie, die halen de hennep vervolgens weg.'

Boeren maken zich in een dergelijke situatie wel grote zorgen om hun eigen veiligheid. 'Het is immers de broodwinning voor criminelen die wordt vernietigd. Ik vraag me af wanneer politiek Den Haag gaat ingrijpen. De politie-inzet mag niet ophouden bij de Randstad', aldus Faassen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
Meer weer