Oogsttijd%21+Pas+op%2C+modder+op+de+weg%21
Nieuws
© Eigen Foto

Oogsttijd! Pas op, modder op de weg!

Gemeenten Franekeradiel, Menameradiel en Het Bildt hebben zaterdag het startschot gegeven voor de nieuwe Friese campagne 'Oogsttijd! Pas op, modder op de weg!'. Dat gebeurde op de agrarische dagen in Franeker.

De campagne, een initiatief van het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslan, attendeert weggebruikers dat ze de komende periode modder op de weg tegen kunnen komen. Ook richt de campagne zich op hoe boeren hoe ze ernstige vervuiling kunnen voorkomen en wat ze moeten doen als ze modder achterlaten op de weg.

Om modder te voorkomen wordt boeren en loonwerkers gevraagd om de wielen van de trekker of wagen schoon te krabben of te spuiten voordat ze weg oprijden. Wanneer ze gaan oogsten doen ze er verstandig aan om de wegbeheerder vooraf te informeren en modderborden te plaatsen. Na het oogsten is het zaak om de weg direct schoon te maken en de borden te verwijderen.

Ongevallenbehandelaar bij de politie Klaas Zwaagstra: 'Modder op de weg brengt risico's met zich mee. Helaas zien we wel eens ongevallen doordat een auto in de slip raakt en bijvoorbeeld in de sloot belandt. Gelukkig kan veel voorkomen worden als de weggebruiker een beetje extra oplet gedurende deze tijd van het jaar.'

Spandoeken

De Friese gemeenten wijzen weggebruikers dit najaar met spandoeken langs de weg, advertenties, artikelen, posters en een radio- en tv-spot op het gevaar. In een TV-spot wordt weggebruikers daarnaast verteld wat ze moeten doen als ze modder op de weg tegenkomen.

Vorig jaar ging in provincie ook de moddercampagne van start in de provincie Groningen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  23° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  24° / 7°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
Meer weer