Inseminatieseizoen+geiten+beleeft+piek
Nieuws
© Loraine Bodewes

Inseminatieseizoen geiten beleeft piek

De piek van het inseminatieseizoen bij geiten ligt in augustus, september en oktober. Het is dus nu topdrukte voor Rinie Emons van RE Geiten KI Service.

Emons insemineerde woensdag voor Geiten KI Nederland op het bedrijf van Patrick Snijders in Wijnandsrade. De piek van het ki-seizoen ligt in augustus, september en oktober, dus het is nu topdrukte.

Michiel de Bie van Geiten KI Nederland ziet overigens dat steeds meer bedrijven ook in andere maanden insemineren. 'Dit doen geitenhouders bijvoorbeeld om de lammertijd over meerdere periodes te verdelen. Ze vermijden daarmee één grote aflammerpiek.'

Dekbokken

Volgens Geiten KI Nederland wint ki aan populariteit in de geitenhouderij. Deze enige aanbieder van ki-bokken in ons land heeft in de bokkenstal plaats voor 25 dekbokken. Dit jaar komen er 12 plaatsen bij.

'We hebben altijd al vaste adressen, maar dit aantal neemt iets toe. Klanten halen daarmee vers bloed binnen van bokken die zijn geselecteerd op genetische meerwaarde voor exterieurkenmerken en duurzame melkproductie', vertelt De Bie.

Nut inzien

'Steeds meer ondernemers zien het nut van een gesloten bedrijfsvoering om de kans op ziekten zo klein mogelijk te houden. Bedrijven die dekbokken aankopen, lopen veel risico. Als exportwaardig ki-station zijn we verplicht om van alle ki-bokken jaarlijks bloed te tappen. We doen dit zelfs tweemaal.'

De Bie erkent dat de drachtigheidsresultaten met ki nogal gevarieerd zijn. Gemiddeld is dit met 60 tot 65 procent acceptabel, het varieert van 30 tot 90 procent. 'We werken in de sector goed samen om hier meer vat op te krijgen', besluit hij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer