%27Regen+kwam+voor+mijn+mais+precies+op+tijd%27
Interview
© Nieuwe Oogst

'Regen kwam voor mijn mais precies op tijd'

Melkveehouder Bert Wissels uit het Gelderse Hengelo gaat woensdag mais hakselen. Het gaat om een massaal en mooi gewas na een droge zomer. 'De regen in juli had geen dag later mogen vallen.'

Hebt u dit jaar weer drijfmest in de rij toegepast?
'Vorig jaar gebeurde dit bij alle percelen. Het gevaarlijke is dat er met een driewieler over geploegde grond wordt bemest. Zeker bij veel regen geeft dat een risico op structuurbederf. Een akkerbouwer zou zoiets nooit doen. Dit jaar heb ik daarom alleen de hogere percelen op deze manier bemest. Dat verliep prima.'

Hoe gaat het met de mais?
'Met een drogestofpercentage van 32 tot 33 procent is het een mooi gewas. Andere mais is wat verder qua stengelafrijping, hier zijn ze nog iets groen, waarschijnlijk omdat ik iets meer voor staygreengewassen heb gekozen. In de omgeving lijkt de mais overal goed. De mais staat er veel beter bij dan vorig jaar.'

Durft u een opbrengst te schatten?
'Het lijkt alsof ieder zaadje dat is gezaaid, tot plant is uitgegroeid. Het gewas staat dik op het perceel. Verder wisselen de omstandigheden. Voor in het perceel is er iets meer zand, achterin is het wat lage grond en neigt de grondsoort naar klei. Verder is het lastig in te schatten. De kolven vallen niet altijd mee.

'Ik heb ook Millesim, een gewas met grote kolven. Bij sommige van die kolven is de spil royaal. Maar kolfgrootte zegt niet altijd alles.'

Hebben uw planten de storm van twee weken geleden overleefd?
'Het valt gelukkig mee. Hier en daar is een hoekje kapot. Ik moest naar het voetballen in Halle, bij Varsseveld. Daar zie je hier en daar toch dat de wind een baan door sommige percelen heeft omgeblazen. Vervelend voor de getroffenen. In het algemeen valt de schade hier mee, zeker omdat de planten dit jaar hard groeiden en waren voorzien van een hoge kolfaanzet.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer