Varkenshoff+doet+crowdfunding+er+niet+even+bij
Nieuws
© Johan Wissink

Varkenshoff doet crowdfunding er niet even bij

Familie Noordman uit Lemelerveld nam eind mei op hun gangbare varkensbedrijf de Varkenshoff in gebruik. Via crowdfunding hoopte de familie 22.500 euro op te halen voor extra investeringen. Dat is nog niet gelukt.

Varkenshoff is een innovatieve stal met alle levensstadia van een varken in één open, groene ruimte. De ambitie van de familie Noordman was om via crowdfunding 22.500 euro op te halen. Van dat bedrag is nu 14 procent binnen.

Het geld is nodig om in de nieuwe serrestal borstels, douches en afbreekbaar speelmateriaal voor de varkens te kunnen installeren. De grootste investering is echter gemoeid met een rolstoellift.

'Toen ik nog in de zorg werkte heb ik zelf ervaren hoe lastig het is wanneer je gebonden bent in je mobiliteit. Ik wil iedereen graag het plezier van een bezoek aan onze stal gunnen', zegt Annemarie Noordman. Op de eerste verdieping bevindt zich een bezoekersruimte met een loopbrug die een prachtig zicht biedt op en over de varkens van alle leeftijden.

Er zit een wereld van verschil tussen een goed verhaal hebben en daarmee geld genereren

Verschillende oorzaken

Dat de crowdfunding niet goed van de grond is gekomen, heeft meerdere oorzaken, zo valt te beluisteren. De stal aan het draaien krijgen, kostte meer tijd en energie dan vooraf was ingeschat. En dat geldt ook voor het werk in en aan de stal. Specifiek noemt Noordman het op orde krijgen van de ventilatie, het onderhouden van de planten en het beheersbaar houden van de stofaanslag daarop.

'We zijn er knap druk mee en ons bedrijf en de dieren komen op de eerste plaats. Crowdfunding doe je er dan bij maar het is een wereld waarin wij niet thuis zijn. Wij vinden het moeilijk om de weg te vinden die je daarbij het best kunt bewandelen', zegt Noordman. De stal kreeg naast in de vakpers een podium op RTV Oost.

'Op onze Facebook pagina hebben we enorm veel positieve reacties gehad. Net als van de groepen die we de afgelopen maanden over de vloer kregen. Iedereen vindt de aanblik fantastisch en noemt het mooi dat wij laten zien hoe het anders kan, maar er zijn maar weinig mensen die dan ook echt met een donatie over de brug komen.'

Teleurgesteld

Ze wist wel dat zeggen en doen twee verschillende zaken zijn, vervolgt Noordman, maar ze is daar des al niettemin teleurgesteld over. En teleurgesteld is ze ook over sommige collega-varkenshouders die bang zijn dat de Varkenshoff de norm gaan worden voor de varkenshouderij. 'We zeggen niet dat het zo moet, maar willen met de Varkenshoff laten zien hoe het misschien anders kan', licht Noordman toe. 'We doen in deze stal veel ervaring op en mogelijk zijn onderdelen daarvan bruikbaar voor de gangbare houderij.'

'Wij houden al jaren open dagen en vertellen een eerlijk verhaal over hoe varkenshouders in Nederland hun dieren houden. We hebben de waardering van de maatschappij nodig wil er ook in de toekomst in ons land ruimte blijven voor varkenshouderij. Het is echt vijf voor twaalf. We moeten als sector ons verhaal vertellen', is Noordmans overtuiging.

Terugkijkend op de afgelopen maanden, beaamt Noordman dat ze crowdfunden heeft onderschat en daardoor misschien ook niet adequaat genoeg heeft opgepakt. 'Ja, ik had eerder op pad moeten gaan naar bijvoorbeeld zorginstellingen. Hoe mooi zou het zijn als deze mensen bij ons op de loopbrug kunnen genieten van de dieren en hun gedrag. Dat is echt een boeiend schouwspel.'

'Wij willen graag aandacht voor onze stal, maar kwamen er ook achter dat er nog een wereld van verschil zit tussen een verhaal hebben en daarmee geld genereren. Wij hebben ervaren dat dat nog behoorlijk lastig is', zegt de varkensboerin. 'We hadden niet bedacht dat er nog zoveel dingen bijkwamen.'

Veel geleerd

Annemarie Noordman runt de Varkenshoff samen met haar man Herbert, dochter Kim en zoon Niels. Zij hebben een gesloten bedrijf met 400 zeugen en een ster van de Dierenbescherming en daarnaast 21 zeugen en hun nageslacht in de Varkenshoff.

'De dieren hebben het er enorm naar hun zin in de nieuwe stal, maar voor ons is het soms ook even slikken. Als je ziet hoe onbenullig zeugen zich soms gedragen ten opzichte van hun biggen', zegt Annemarie. 'Niet alle zeugen passen in dit systeem en je realiseert je dan ook waarom zeugen in de kraamstal ooit in een kooi zijn gekomen.'

Wat ook opvalt, vervolgt Noordman, is dat dieren echt heel hard tegen elkaar zijn. 'Ben je een kleintje en achterblijver, een underdog, dan ben en blijf je dat ook echt.' Verrassend, noemt Noordman de ervaringen met het voersysteem bij de biggen. Die worden vier keer per dag allemaal tegelijk gevoerd op de vloer. 'En dat gaat heel goed.'

De niet gecoupeerde staarten blijven mooi intact. 'We zijn daar heel enthousiast over.' Noordman zegt dat de ervaring nog te kort is, maar mogelijk biedt het mogelijkheden voor hun gangbare varkensbedrijf.

Tot 5 oktober

Op 5 oktober loopt de crowdfundingsactie af, geeft Noordman aan. Voor de mensen die hen financieel steunden is er daarna nog een open dag. Noordman: 'We zijn nog steeds hartstikke blij met de Varkenshoff. We hebben iets unieks waar we iedere dag weer iets meer ontdekken van het natuurlijk gedrag van varkens.'

De Varkenshoff kreeg subsidie van de Provincie Overijssel, het ministerie van Economische Zaken en LTO Noord Fondsen. Crowdfunding was daarbij een van de randcondities.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer