Fysieke+plantenklok+mag+nog+tijdje+door
Achtergrond
© FloraHolland

Fysieke plantenklok mag nog tijdje door

De actiegroep Behoud de Plantenklok heeft bij Royal FloraHolland uitstel van het beeldveilen bij planten bedongen. De bloemenveiling voert deze wijze van veilen in Aalsmeer en Naaldwijk in fases in. De wens van de groep dat er een fysieke plantenklok blijft, wordt niet gehonoreerd. Het bedrijf gaat volledig beeldveilen als het overstapt op landelijk veilen.

De kogel is door de kerk als het gaat om het beeldveilen van planten bij FloraHolland. De veiling stelt deze wijze van veilen uit en heeft beloofd het beeldveilen in fases in te voeren. Er moest een extra algemene ledenvergadering op 21 september aan te pas komen om dit besluiten.

De extra ledenvergadering was aangevraagd door een groep verontruste telers en kopers die zich hebben verenigd in de actiegroep Behoud de Plantenklok. Deze groep verzamelde sinds juni voldoende handtekeningen en vertegenwoordigde genoeg ledenomzet (600 miljoen euro) om een extra bijeenkomst over dit onderwerp af te dwingen.

Tempo

Behoud de Plantenklok is, zoals woordvoerder Jos Kester het verwoordt, niet tegen digitalisering, maar stelt vraagtekens bij het tempo waarin FloraHolland dit wil doorvoeren. 'Wij bepleiten behoud en versterking van de fysieke plantenklok.' Volgens de groep is de fysieke klok van belang als ontmoetings- en marktplaats, toonzaal en etalage, en speelt deze een gewichtige rol bij prijsvorming en innovaties.

Er ligt enorme druk op logistieke kosten van FloraHolland

Lucas Vos, algemeen directeur FloraHolland

Beeldveilen, waarbij producten niet meer fysiek voor de veilingklokken worden gevoerd, is voor FloraHolland een belangrijk onderdeel van de digitalisering van de bloemen- en plantenafzet. In de strategie van de bloemenveiling staat dat het bedrijf toegaat naar een wereld waarin digitaal de standaard is en Kopen Op Afstand de norm.

Landelijk veilen

FloraHolland wil het grootste digitale platform voor bloemen en planten worden. Volgens algemeen directeur Lucas Vos is deze transitie nodig, wil FloraHolland de spin in het wereldwijde sierteeltweb blijven. De veranderingen in de digitale wereld gaan snel en er liggen kapers op de kust, waarschuwt hij.

Met de beslissing om het beeldveilen van planten in fases door te voeren, is de directie van FloraHolland tegemoetgekomen aan de wens van de actiegroep Behoud de Plantenklok. FloraHolland wilde aanvankelijk het beeldveilen van planten op 4 oktober volledig doorvoeren. De fysieke plantenklok mag dus nog een tijdje door.

Natuurlijk moment

Maar de directie liet op 21 september ook weten dat er in de toekomst een volledige overstap naar beeldveilen van planten komt. Dat gebeurt op het 'natuurlijke' moment dat het bedrijf op landelijk veilen overgaat of als er niet meer genoeg kopers op de tribunes zitten.

Nu veilt het bedrijf per vestiging. Bij het introduceren van één landelijke, digitale veilingklok maakt het niet uit op welke locatie van FloraHolland de te veilen planten staan. Ze kunnen daarom dan niet meer voor een klok komen.

Ingestemd

Wanneer FloraHolland landelijk veilen invoert, is nog niet duidelijk. De leden van FloraHolland hebben in het verleden met grote meerderheid ingestemd met landelijk veilen.

Totdat FloraHolland landelijk gaat, helpt de veiling telers en klanten bij de omslag van fysiek naar digitaal, onder meer met een fotoapp en een schouwapp om hen te helpen representatieve productfoto's en juiste informatie aan te leveren. Daar schort het nu in de praktijk aan.

Klankbordgroep

Verder kijkt FloraHolland in overleg met de Klankbordgroep Versterken Plantenklok, waarin ook twee leden van Behoud de Plantenklok zitten, naar de uniformering van de aanvangstijd van het veilen, mogelijkheden om het schouwen beter te ondersteunen, de veilsnelheid en het vereenvoudigen van de fotovoorschriften.

Het beeldveilen gaat bijvoorbeeld soms te snel voor kopers. De klankbordgroep buigt zich ook over de fasering van het beeldveilen van planten.

Hart van coöperatie

Behoud van Plantenklok heeft direct na de vergadering laten weten dat de actiegroep zich blijft inzetten voor het behoud van een fysieke plantenklok. Kester: 'Met het verdwijnen van de fysieke klok verdwijnt ook het hart van de coöperatie.'

Tijdens de vergadering bleek dat vooral kleinere telers met nicheproducten de dupe zijn van het snel invoeren van beeldveilen. Ook hebben kopers hun bedrijfsvoering ingericht op de klok waar planten nog fysiek worden getoond. Zij willen dat zo houden.

Twee derde klokomzet

FloraHolland heeft beeldveilen al ver doorgevoerd. Bij de bloemen is het bijna standaard: de veiling verhandelt zo alle bloemen op de exportlocaties Aalsmeer en Naaldwijk en op twee van de zeven klokken in Rijnsburg. Twee derde van de totale klokomzet van de bloemenveiling (2,12 miljard euro in 2016) komt tot stand via beeldveilen.

De veiling haalde vorig jaar een totale omzet van 4,63 miljard euro. De klokomzet met planten was ongeveer 450 miljoen euro.

Kleinere partijen

Volgens Vos ligt er een enorme druk op de logistieke kosten van FloraHolland. Dit komt onder andere doordat klanten steeds kleinere partijen kopen. Met de overstap naar volledig beeldveilen bij planten zou het bedrijf 580.000 euro besparen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer