Omroep+Flevoland+brengt+%27Boerenweek%27
Nieuws
© Studio Kastermans

Omroep Flevoland brengt 'Boerenweek'

In het nieuwsprogramma van Omroep Flevoland is volgende week aandacht voor de agrarische sector. Boeren en een fruitteler vertellen waar zij mee bezig zijn op het land. De items zijn het resultaat van een samenwerking tussen LTO Noord Flevoland en Omroep Flevoland.

Die samenwerking is niet voor het eerst, vertelt voorzitter Arnold Michielsen van LTO Noord Flevoland. 'We hebben in de afgelopen jaren drie series gemaakt over de gewassen die in Flevoland worden geteeld. Dan pakten we voor iedere uitzending een bepaalde teelt bij de kop. Voor het programma ging ik op pad met presentator Gerard van Ommen. Hiermee wilden we de burger laten zien wat er bij de teelt komt kijken, voordat het product in de winkel ligt.'

Door bezuinigingen bij de regionale omroep kon deze serie niet worden voortgezet. 'Maar Omroep Flevoland wilde graag doorgaan met verhalen uit de landbouw', zegt Michielsen. 'De omroep ging hierover om tafel met mij en een communicatieadviseur van LTO Noord om te kijken hoe we dit in beperktere tijd vorm konden geven.'

Agrarische provincie

Rejo van der Weide is programmamaker bij Omroep Flevoland. 'Flevoland is en blijft een heel agrarische provincie. Het is belangrijk dat ook aan de kijker mee te geven als publieke omroep. Het nieuws komt vaak uit de grote steden Almere en Lelystad. Als je ook al je andere verhalen daar haalt, dan vergeet je een groot deel van de provincie.'

Van der Weide vindt het ook leuk om de kijker wat bij te brengen. 'Stadsmensen hebben geen idee hoe het werkt in de landbouw. Het is leuk om te horen en te zien waar boeren op het land mee bezig zijn.'

Bril van burger

In de items die volgende week voorbijkomen in het nieuwsprogramma, wordt 'met de bril van de burger' gekeken naar wat er op het land gebeurt, naar een idee van LTO Noord. 'Als je door de polder rijdt, zie je van alles. Dat kan vragen oproepen zoals 'Die kleine proefveldjes bij Emmeloord, wat doen ze daar nou?' en 'Dat wieden, waarom doen die boeren dat?' Op dat soort vragen krijgt de kijker een antwoord', vertelt Michielsen. 'Daarbij voeren de ondernemer en een deskundige het woord.'

In een item over de proefveldjes wordt ingezoomd op de veredeling van aardappelen. Een akkerbouwer vertelt over nut en noodzaak van het wieden. Bij een melkveehouder is er aandacht voor redenen om wel of niet te weiden. Ook is er aandacht voor de appel- en perenpluk en vertelt een akkerbouwer over het spuiten van zijn gewassen.

'Het proces dat vooraf gaat aan het spuiten wordt in beeld gebracht', weet Michielsen. 'De akkerbouwer vraagt zich af: is het noodzakelijk te gaan spuiten? Wat is het goede tijdstip? Wat is de eventuele schade aan de plant en welk middel is dan passend?'

Hightech

De programmamaker was verrast door de hightechmachines en innovaties in de sector. 'Als je achter een langzaam rijdende trekker rijdt in de polder, kun je de landbouw als vervelend ervaren. Maar landbouw is meer dan trekkers en machines op de weg en ploeteren op het land. Boeren werken met computers en investeren in innovaties. Dat besef van wat er allemaal gebeurt, willen we de kijkers meegeven.'

Van der Weide is enthousiast over de samenwerking met LTO Noord. Over voorzitter Michielsen zegt hij: 'We hebben een lange geschiedenis samen, dat werkt gewoon. Dankzij Arnold kunnen we op een snelle manier dingen regelen voor onze uitzendingen. Arnold belt ons ook met enige regelmaat op, met ideeën of nieuws vanuit de sector. En andersom bellen wij hem voor ideeën voor onze programma's.'

Uitzending

Vanaf maandag 2 oktober is landbouw vijf dagen het thema van de achtergrondverhalen in 'Dit is Flevoland'. De uitzending is om 17 uur met daarna ieder half uur een herhaling.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer