Geen+verruiming+inzaai+vanggewassen
Nieuws
© Koos Van Der Spek

Geen verruiming inzaai vanggewassen

Het ministerie van Economische Zaken wijst het verzoek van LTO Nederland af voor een algemene uitstel van de inzaai van vanggewassen voor de vergroeningsverplichtingen.

LTO Nederland diende het verzoek hiertoe twee weken geleden in vanwege de natte oogstomstandigheden. Vooral diverse akkerbouwers komen in de knel bij de inzaai van hun vanggewassen voor vergroening na de oogst van met name de aardappelen en de uien.

Nu geldt de voorwaarde in Nederland dat vanggewassen op de ecologische aandachtsgebieden (EA) ingezaaid moeten zijn voor 1 oktober. LTO stelt in het verzoek dat de Europese Commissie deze zomer nieuwe wetgeving heeft gepubliceerd die lidstaten de mogelijkheid geeft om de uiterste inzaaidata voor EA-vanggewassen af te schaffen.

In de nieuwe situatie mogen lidstaten eventueel zelf een uiterste inzaaidatum vaststellen. De Nederlandse overheid heeft aangekondigd om voor 2018 de uiterste inzaaidatum voor EA-vanggewassen te verruimen van 30 september naar 15 oktober.

Te laat voor wijziging

In een brief aan LTO Nederland meldt EZ-minister Henk Kamp echter dat het te laat is om de algemene regelgeving voor dit jaar nog te wijzigen. De minister schrijft dat gewastelers die te laat zijn met de inzaai van hun vanggewassen, daarvoor via de webiste van RVO een overmachtsformulier kunnen invullen.

Deze voorziening biedt volgens Kamp voldoende mogelijkheden en zekerheid voor de gewastelers om hun situatie van overmacht toe te lichten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer