Limburgse+fruittelers+zien+einde+naderen
Nieuws
© DIRK HOL

Limburgse fruittelers zien einde naderen

Maar liefst 40 procent van de Zuid-Limburgse fruittelers denkt het bedrijf volgend jaar niet voort te kunnen zetten. De situatie is vooral in Zuid-Limburg nijpend. LLTB luidt daarom de noodklok.

Dat werd duidelijk na afloop van een door de LLTB, de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en de Coöperatieve Fruitveiling Zuid-Limburg gehouden werkconferentie over de toekomst van de fruitteeltsector.

Ruim 80 procent van de fruittelers heeft geen opvolging of is daar nog niet zeker van. De huidige financiële situatie wordt door ruim 40 procent als zorgelijk of slecht beoordeeld.

Vijf over twaalf

Naar aanleiding van de vorstschade afgelopen voorjaar, luidden de LLTB en de NFO de noodklok. 'Maar lang niet iedereen heeft die gehoord', zei LLTB-bestuurslid Jan Veltmans. 'Het is vijf over twaalf voor de Zuid-Limburgse fruitteelt en dat lijkt nog niet tot iedereen door te dringen. De ernst is in de hele sector voelbaar.'

Een werkgroep van zes fruittelers onderzocht hoe serieus de situatie daadwerkelijk is. De respons op de gehouden enquête was bijna 62 procent. 'De uitkomsten zijn zeer schokkend. Daarom ben ik blij met het brede commitment vanuit de politiek en andere stakeholders om gezamenlijk te blijven optrekken voor een vitalere en weerbare Limburgse fruitteeltsector', gaf Veltmans aan.

Emmer loopt over

Hoewel de aanleiding voor het onderzoek in de gevolgen van de vorstschade te vinden is, ligt de oorzaak van de malaise dieper. 'De vorst was de spreekwoordelijk druppel in de emmer', liet Sjaak Walraven, voorzitter van de NFO in Limburg en de LLTB-vakgroep Fruitteelt, weten.

'Die emmer was al tot de rand gevuld was met problemen aan de markt- en afzetkant van de sector, de Ruslandboycot en de hagelschade van vorig jaar. In Zuid-Limburg speelt in grote mate mee dat fruittelers zich op dit moment nagenoeg niet kunnen wapenen tegen nachtvorst.'

Ander landschap

LLTB, NFO en de fruitveiling waarschuwen dat de rek er voor de Limburgse fruitteelt uit is. 'We moeten serieus rekening houden met het verdwijnen van deze sector uit Zuid-Limburg', stelde Walraven. 'Dat gaat uiteraard gepaard met veel persoonlijk leed van het verlies van familiebedrijven, maar ook met een ingrijpende verandering van het Zuid-Limburgse landschap, dat er zonder de karakteristieke fruitbomen heel anders uit gaat zien.'

Er waren ook diverse andere organisaties aanwezig bij de werkconferentie, waaronder de Rabobank en gemeenten Eijsden-Margraten en Valkenburg. Vanuit de provincie was gedeputeerde Hubert Mackus aanwezig. Ook Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch discussieerde mee. VVV-Zuid-Limburg heeft aangegeven betrokken te willen blijven in het proces.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
Meer weer