Smart farming zorgt niet alleen voor scepsis

Uit het Europese project Smart AKIS valt op te maken dat boeren nog steeds sceptisch zijn over smart farming ter ondersteuning van hun werk. Tegelijk zegt bijna 70 procent van de boeren dat ze onlangs op zoek zijn geweest naar informatie hierover.

In het Horizon 2020-project 'Smart AKIS' werken partners uit zeven landen samen om met smart farming beter gebruik te maken van middelen als bemesting en gewasbescherming. Het doel is om het concurrentievermogen van de Europese landbouwsector te versterken.

Bij het project werken Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Servië, Spanje, Nederland en het Verenigd Koninkrijk samen. In een eerste stap werden 271 boeren geïnterviewd om te informeren over hun behoeften, interesses en innovatieve ideeën. Hierbij zoekt het project corresponderende oplossing.

Uitdagingen

Uit het onderzoek blijkt dat gewasbescherming en het behoud van de bodemvruchtbaarheid de belangrijkste uitdagingen in Europa zijn. De vermindering van gewasverliezen en waterverbruik wordt gezien als de belangrijkste uitdaging in Griekenland en Servië, maar is verrassend minder belangrijk in Spanje.

De bedrijfsgrootte is uiteraard een belangrijke invloedsfactor op het gebied van slimme technologieën, maar ook in operationele problemen. Zo zijn kleine boerderijen (minder dan 2 hectare) van groter belang voor het verminderen van het waterverbruik in Zuid-Europa dan voor grotere (meer dan 100 hectare).

Opgemerkt wordt ook dat voorkeuren van slimme technologieën verschillend en onder andere afhankelijk zijn van het productiesysteem. Gps en toepassingen zoals stuursystemen, drones, kartering en luchtfotografie zijn voornamelijk nuttig in de landbouw. Wijnboeren en fruitbouwers hebben een voorkeur voor landbouw-apps, weerstations en bodemvochtensensoren met automatische data-upload.

Zeer alert

De resultaten van de enquêtes suggereren echter dat boeren nog steeds de nodige bedenkingen hebben bij Smart Farming ter ondersteuning van hun dagelijkse werkzaamheden. Tegelijkertijd zijn de respondenten zeer alert op de ontwikkelingen op de technologiemarkt.

Dit blijkt ook in een workshop georganiseerd door de Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG) en het Leibniz Centrum voor Landbouwonderzoek in mei. Op Agritechnica in Hannover zal een DLG-forum de resultaten van het project 'Smart AKIS' en de workshops presenteren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
Meer weer