Diepte+dal+vleesvarkensprijzen+nog+ongewis
Achtergrond
© Twan Wiermans

Diepte dal vleesvarkensprijzen nog ongewis

De vleesvarkensprijzen zijn de afgelopen weken hard onderuitgegaan en ook deze week ging er bij de Duitse varkensbeurs weer 5 cent van de prijs af. De varkenshouderij hoopt op een stabilisatie, maar of die snel komt, is ongewis.

Voor vleesvarkenshouders zijn de druiven momenteel zuur. Ze hebben hun stallen vol liggen met varkens die als big 70 tot 75 euro hebben gekost. 'Veel vleesvarkenshouders hebben lang gedacht dat de hoge biggenprijzen zouden leiden tot een piek eind september bij de opbrengstprijzen van vleesvarkens', zegt voorzitter Jan Vernooij van de sectorcommissie Varkens- en biggenhandel.

'Inmiddels weten we dat de realiteit anders is.' De vleesvarkensprijzen zakten de afgelopen weken hard. Woensdag daalde de prijs bij de internetveiling van de Duitse varkensbeurs naar 1,56 euro per kilo. Weer 5 cent minder dan de week ervoor.

Twee dubbeltjes

'Afgelopen zomer tikte de Duitse Nord-West-notering nog de 1,70 euro aan. Daar hebben we nu al bijna twee dubbeltjes van ingeleverd', weet marktanalist Henry Dunnink.

Na een relatief korte periode met gunstige prijzen volgt vaak een langere periode met lage prijzen

Henry Dunnink, marktanalist

De vleesvarkenshouderij kan terugkijken op anderhalf jaar met redelijk gunstige prijzen en positieve marges, stelt Dunnink. 'Door een krap aanbod ten opzichte van de vraag kwam de prijsvorming tot stand op de vrije markt. Dat leidde tot hogere prijzen.'

Ruim aanbod vleesvarkens

Inmiddels is dat beeld gekanteld. Het aanbod van vleesvarkens in zowel Nederland als Duitsland is ruim, terwijl de afzetmarkt voor varkensvlees onder druk staat. Volgens Vernooij is met name het grote aanbod van varkens bij de slachterijen voor een deel een verrassing.

'Vier maanden geleden waren er relatief weinig biggen. Daardoor is het een raadsel waarom er nu zo veel slachtrijpe varkens zijn.' Het is in ieder geval niet zo dat vleesvarkenshouders hun dieren versneld afvoeren. Het gemiddeld geslacht gewicht was de afgelopen weken met 95 tot 98 kilo prima op niveau.

Voorjaar volle stallen

Voor Dunnink komt het ruime aanbod aan vleesvarkens niet uit de lucht vallen. 'In het voorjaar zagen we een krap aanbod aan zeugen bij de slachterijen. Dat duidde erop dat zeugenhouders hun stallen zo vol mogelijk hebben gehouden. Dat zie je nu terug in het aanbod aan vleesvarkens.'

Nederlandse varkensslachterijen draaien op volle capaciteit. Dat is deels te verklaren door de hogere berenkorting die de Duitse varkensslachters hebben ingevoerd. Die zorgt voor extra aanvoer van beren bij de Nederlandse slachterijen.

Minder vraag

De geringere marktvraag naar varkensvlees komt deels door een verminderde export van varkensvlees naar China. Ten opzichte van vorig jaar is die met tientallen procenten afgenomen. Dat heeft onder meer te maken met de dure euro en groeiende binnenlandse productie van varkensvlees in China.

Dat de vleesvarkensprijzen in september en oktober zakken is een jaarlijks terugkerend verschijnsel. Maar nu lijkt er meer aan de hand te zijn dan een prijsdaling volgens het seizoensmatige patroon. Vernooij acht een stabilisatie van de markt mogelijk, maar krijgt ook signalen dat de prijzen in Duitsland verder onderuit zullen gaan.

Varkenscyclus

Dunnink verwacht dat dit daadwerkelijk gaat gebeuren. Hij ziet de prijsdaling als het begin van een periode met lage prijzen. 'De varkenscyclus lijkt zijn werk te doen. Na een relatief korte periode met gunstige prijzen volgt vaak een langere periode met lage prijzen.'

De marktanalist houdt er rekening mee dat in december de vleesvarkensprijs terechtkomt op een niveau van 1,30 euro per kilo. 'In het voorjaar zal de prijs weer opkrabbelen, maar een niveau van 1,70 euro per kilo is voorlopig nog ver weg.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer