Suikerprijs daalt 40 procent in één jaar

De suikerprijzen op de internationale markten staan onder druk en bereiken het laagste niveau sinds september 2015.

Op de grondstoffenbeurs in Londen daalde de termijnnotering voor witte suiker deze week tot 310 euro per ton. Dat is 40 procent lager dan een jaar geleden, toen nog ruim 500 euro per ton werd genoteerd. Het huidige prijsniveau is de laagste sinds september 2015.

De daling van de suikerprijs is het gevolg van wereldwijd goede suikeropbrengsten en nog steeds hoge voorraden. Na de beëindiging van het suikerquotum is het areaal suikerbieten in de Europese Unie flink uitgebreid. Het groter teeltareaal in de lidstaten gaat dit jaar bovendien samen met een uitstekende productie.

Uit het deskundigenverslag van het suikercomité van de Europese Commissie blijkt dat ook in Brazilië, Thailand en India de oogstomstandigheden goed zijn. Met name Brazilië exporteerde dit jaar al bijna 22 miljoen ton suiker. Dat is iets meer dan vorig jaar en een aanzienlijke stijging ten opzichte van 2014 en 2015.

Theoretische voorraad

Het analysebureau International Sugar Organisation (ISO) raamt de wereldsuikerproductie voor 2017-2018 op 179,4 miljoen ton bij een consumptie van 175,6 miljoen ton. De theoretische suikervoorraad komt op 87 miljoen ton en dat is genoeg voor 29,5 weken consumptie.

Het is voor het eerst sinds twee jaar dat de suikerproductie weer hoger is dan de suikerconsumptie. Overigens gaat ISO ervan uit dat de suikerconsumptie jaarlijks toeneemt met 1,8 procent. Dat is 0,2 procent lager dan eerdere prognoses, als gevolg van vooral de obesitas-discussie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
Meer weer