Waterkwaliteit+bij+pluimvee+kan+beter
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Waterkwaliteit bij pluimvee kan beter

Bij 38 procent van een groep onderzochte pluimveebedrijven is de waterkwaliteit onvoldoende. Dat blijkt uit onderzoek van ForFarmers. Bij 62 procent van de deze bedrijven waren de watermonsters in orde.

ForFarmers heeft het afgelopen jaar 446 watermonsters in pluimveestallen verzameld. Van al deze monsters is het aantal kolonievormende eenheden vastgesteld. Dit geeft een kiemgetal van gisten, schimmels en verschillende bacteriën.

Uit het onderzoek bleek dus dat 38 procent van de watermonsters van matige tot slechte kwaliteit was. Van 62 procent van alle watermonsters was de kwaliteit goed. Van de monsters uit de legsector had 47 procent een goede kwaliteit, van de vleeskuikensector 67 procent en van de ouderdierensector 8o procent.

De waterkwaliteit is niet goed, als er te hoge concentraties organisch materiaal worden aangetroffen. Van alle watermonsters heeft 9 procent een te hoge concentratie schimmels, 1 procent een te hoge concentratie enterobacteriën, 3 procent een te hoge concentratie E. coli en 12 procent een te hoge concentratie gisten.

Plan van aanpak

ForFarmers gaat samen met de bedrijven waar de waterkwaliteit niet op orde is, een plan van aanpak opstellen. Doel is dat de waterkwaliteit verbetert en daarmee ook de dierprestaties.

Zo kan een te hoog aandeel gisten en schimmels effect hebben op het aantal toxines in de waterleiding en zal minder water opgenomen worden vanwege een verandering in smaak.

Een te hoog aantal bacteriën werkt vervuilend en belast het dier. Op die manier heeft de waterkwaliteit direct invloed hebben op de dierprestaties.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer