Bedrijfshygi%C3%ABne+bij+grote+slachterijen+moet+beter
Nieuws
© Plukon

Bedrijfshygiëne bij grote slachterijen moet beter

Veel grote pluimveeslachthuizen hebben hun bedrijfshygiëne niet op orde. Ook moeten de slachthuizen meer aandacht hebben voor dierenwelzijn, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De NVWA startte in 2015 met een risicogerichte en meer uniforme wijze van controleren bij de achttien grote pluimveeslachthuizen in ons land. Sindsdien neemt de dienst dagelijks bij ieder groot pluimveeslachthuis meerdere omvangrijke steekproeven.

Naar aanleiding van de tweede naleefmonitor pluimveeslachthuizen, stelt de NVWA dat grote pluimveeslachthuizen meer aandacht moeten hebben voor dierenwelzijn. Vooral rond het bedwelmen van pluimvee ziet de dienst een neerwaartse tendens in de naleving.

Welzijnscheck

Naast de waterbadbedwelming zijn ook het te ruw kantelen van kratten met kippen voor de bedwelming en de welzijnscheck bij aankomst op het slachthuis punten die moeten verbeteren. De controles maken volgens de NVWA ook duidelijk dat veel slachthuizen hun bedrijfshygiëne niet helemaal op orde hebben. In de eerste zes maanden van 2017 zijn vaker vieze vloeren en wanden geconstateerd dan in 2016.

De schoonmaakplannen worden daarom tegen het licht houden. Daarbij wordt ook gekeken naar de manier waarop de bedrijven zelf controleren en corrigerende maatregelen nemen. Verder blijkt een aantal slachthuizen onvoldoende maatregelen te nemen tegen druipend vocht of verkeerd gebruik van verpakkingen. Zo ontstaat een mogelijk risico op kruisbesmetting van het vlees.

Handhaving

Slachthuizen zijn zelf verantwoordelijk voor het voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Pluimveeslachthuizen zijn hier bewuster mee bezig sinds de start van het strengere toezicht van de NVWA. Bij niet-naleving neemt de NVWA corrigerende maatregelen om het bedrijf alsnog te laten voldoen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer