Vader+en+zoon+secuur+met+gewasbescherming
Achtergrond
© Anko Postma

Vader en zoon secuur met gewasbescherming

Akkerbouwers Jaap en Maurijn Lodders uit Dronten zetten alle zeilen bij om netjes te werken bij de uitvoering van de gewasbescherming. Ze proberen op een praktische manier emissies zoveel mogelijk te voorkomen. Dat hoeft volgens de twee telers niet veel tijd en geld te kosten. 'Elke akkerbouwer moet hiermee aan de slag gaan.'

Jaap Lodders en zijn zoon Maurijn uit Dronten zijn ervan overtuigd dat netjes werken bij de gewasbescherming kan helpen om het middelenpakket voor de sector in de benen te houden. 'We moeten uitkijken dat we middelen kwijtraken', zegt Jaap Lodders. 'Ze kunnen alles aantonen tegenwoordig, dus moeten we zorgen dat ze niets vinden.'

De akkerbouwers doen er alles aan om ongewenste emissies te voorkomen. Toen ze vier jaar geleden hun negentien jaar oude spuit inruilden voor een nieuwe getrokken Amazone, zijn ze niet over één nacht ijs gegaan. 'Je gebruikt zo'n machine jarenlang. Daarom hebben we een beetje vooruit proberen te kijken, toen we de uitrusting bedachten', vertelt Lodders.

Spoelautomaat

Vader en zoon vormen samen Lodders Landbouw. Naast gangbare akkerbouwgewassen verbouwen ze sjalotten, witlof, rodekool en peen en ze spuiten met verschillende middelen. 'We spuiten in het voorjaar soms wel drie of vier gewassen op een dag, dus spoelen moet sowieso makkelijk gaan', zegt Maurijn Lodders. De keuze om de veldspuit uit te rusten met een spoelautomaat was snel gemaakt.

Als je het uitsmeert over de jaren en de hectares, is het maar een kleine investering

Jaap Lodders, akkerbouwer in Dronten

Meestal spoelen de Lodders één keer 50 liter en daarna nog twee keer met 100 liter uit de schoonwatertank. 'Dat kost ongeveer een kwartier per keer, maar dat is nog altijd sneller dan vroeger.'

Volledig leeg

Wat de ondernemers erg waarderen aan hun veldspuit, is dat de tank volledig leeg kan worden getrokken. 'Tot er lucht uit de doppen komt', grijnst Jaap Lodders. Problemen met restvloeistoffen hebben ze niet, want alle spoelvloeistof wordt uitgereden op het perceel.

Er geldt één uitzondering: 'Bij middelen die schuimen en bij Roundup en middelen als Ally spoelen we de tank op het erf een keer extra na met de slang en dat vangen we op. Daarna gaat het door onze biofilter.'

Goed rekenen

Ook in de voorbereiding en afronding van spuitklussen proberen de akkerbouwers secuur te werk te gaan. 'Als je goed rekent en de computer goed instelt, hoef je sowieso amper restvloeistof over te houden', stelt Lodders.

Bij het tanken uit zowel een bron als oppervlaktewater houden ze een flinke afstand tot de sloot en morsen bij het vullen is uit den boze. Ze spoelen alle fust en kiezen de route op het perceel zo dat ze kunnen spoelen tijdens de laatste slag naar voren. Tussen de bespuitingen hebben de akkerbouwers de veldspuit altijd onderdak staan.

Driftreducerende doppen

De akkerbouwers hebben twee van de drie posities op de revolverhouders van de spuitboom gereserveerd voor 90 procent driftreducerende doppen (Agrotop TurboDrop HiSpeed 025 en 040). Over deze keuze zijn ze zeer te spreken.

'Het was een advies van het mechanisatiebedrijf. Deze tweelingdoppen spuiten naar beneden en schuin naar achter. Dat geeft een prachtig spuitbeeld. We spuiten er vrijwel alles mee en de effectiviteit is prima.' Als er echt veel water nodig is, komt de normale 05-spleetdop oppositie 3 in beeld.

2.000 euro

Voor hun 40 meter brede spuit was de investering in de driftarme doppen ongeveer 2.000 euro. 'Als je het uitsmeert over de jaren en de hectares, is het maar een kleine investering', relativeert de akkerbouwer. 'En het valt volledig in het niet bij de bedragen die je aan de middelen spendeert.'

Na afloop van een bespuiting kan de veldspuit desgewenst worden gereinigd met de hogedrukspuitlans die de ondernemers als accessoire hebben laten monteren. 'Wij zijn niet zulke fanatieke poetsers', lacht Maurijn Lodders, 'maar één of twee keer per jaar spuiten we de machine af met die spuitlans. Dat doen we gewoon op het perceel.'

Eén keer per jaar reinigen de akkerbouwers de veldspuit grondig aan de buitenkant. Dat gebeurt op een plek op het erf waar het waswater niet de sloot in kan lopen. 'Dat mag twee keer per jaar volgens het Activiteitenbesluit', weet Jaap Lodders.

Zelfbouwsysteem

Als laatste schakel in het proces van netjes werken staat op een bescheiden plaatsje naast de schuur het Weevers-biofilter. Dat is een zelfbouwsysteem van het gelijknamige mechanisatiebedrijf uit Swifterbant.

Het werkingsprincipe van het biofilter lijkt op dat van de Phytobac. In drie bakken met een mengsel van grond, stro en compost worden de middelen afgebroken. In de twee laatste bakken verdampen zeggeplanten het gereinigde water.

Veldleeuwerik

Met een Weevers-biofilter kan zo'n 3.000 liter restvloeistof per jaar worden verwerkt. De Lodders kwamen het tegen via Veldleeuwerik. Jaap Lodders: 'In onze groep werden de verschillende systemen voor verwerking van restvloeistoffen een keer besproken. Het biofilter hebben we toen bekeken bij een collega.'

Het Weevers-biofilter kost ongeveer 1.000 euro en komt als zelfbouwpakket. 'De montage viel erg mee', vertelt Maurijn Lodders. 'Ook restjes uit de rugspuit en kleine flesjes gaan door het biofilter', vult zijn vader aan. 'Eigenlijk zou op elk akkerbouwerf zoiets moeten staan', vindt hij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer