Akkerbouwer+Jensma+levert+tarwe+voor+streekbrood
Nieuws
© Eigen Foto

Akkerbouwer Jensma levert tarwe voor streekbrood

Akkerbouwer Klaas-Jan Jensma uit Hijum levert sinds kort tarwe aan bakkers in Stiens en Oentsjerk. Die maken er streekbrood van.

Jensma zaaide hiervoor 3 hectare Kometus-baktarwe en Safari in. 'We vinden het onzin dat voor broden tarwe uit Frankrijk wordt gebruikt. Dat kan ook van tarwe uit de regio.'

De akkerbouwer gaat verder met Kometus, omdat van dit tarweras het beste brood kan worden gebakken. Molenaar Jan Tollenaar uit Burdaard maalt de tarwe.

Korte lijnen

Bakkerij Nico en Aeltsje de Groot in Stiens is enthousiast over de levering van 2,5 ton tarwe. . 'Het is heel mooi dat er nu een product in de winkel ligt dat om de hoek wordt verbouwd. De korte lijnen spreken ons aan. Wij kennen de akkerbouwer goed. En het duurzaamheidsverhaal vinden wij ook erg belangrijk', geeft Aeltsje de Groot aan.

Het molenvolkorenbrood is onder de naam Burmania in de winkel te koop. 'Het brood is vernoemd naar de Burmania State in Stiens. Zo leggen wij een link met het dorp.'

Heel smakelijk

Er zijn klanten die speciaal om het brood vragen, maar het loopt nog geen storm met de verkoop, stelt De Groot. 'Er is nog weinig publiciteit voor geweest. In het Noorden is het moeilijker om streekproducten aan de man te brengen dan in het Westen. Klanten zijn wat terughoudender, het moet groeien. Maar het brood is heel smakelijk, het heeft een vollere smaak doordat het in de molen wordt gemalen.

Over de prijs voor zijn tarwe heeft Jensma het nog niet gehad met de bakkerijen. 'We gaan uit van de marktprijs plus een plusje. Dit is uit idealistische overwegingen, uit vakidioterie ontstaan. Ik heb niet de insteek om hier heel veel mee te gaan verdienen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  23° / 6°
  10 %
Meer weer