Duizend+Friese+melkveehouders+gaan+voor+schoon+erf
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Duizend Friese melkveehouders gaan voor schoon erf

Ruim een derde van de melkveehouders in Friesland doet mee aan project Schoon Erf, Schoon Water om de emissie op het erf te beperken. De duizendste boer meldde zich deze week aan.

Schoon Erf, Schoon Water is een project van LTO Noord en Wetterskip Fryslân, in samenwerking met AJF en NMV. Wetterskip Fryslân heeft inmiddels driehonderd bedrijven van de duizend deelnemende boeren bezocht om gezamenlijk met de melkveehouder te kijken met welke maatregelen de emissie op het erf zoveel mogelijk kan worden voorkomen.

Met name opslagvoorzieningen voor perssappen en natte bijproducten is nog een punt van aandacht, merkt Johan Enting van het waterschap. 'Sommige boeren hebben dat heel goed voor elkaar. Maar bij veel anderen heeft het nog geen prioriteit.'

Groot belang

Wetterskip Fryslân verwacht dat met het project de erfemissie flink wordt aangepakt. 'Waar we eerder handhaafden, leggen we nu het vertrouwen bij de boer neer doordat hij met eigen maatregelen kan komen om de emissie te beperken. Daar heeft de boer zelf ook een groot belang bij', stelt Kees Munting van het waterschap.

Bij de overige melkveehouders die zich nog niet gemeld hebben, gaat het waterschap weer handhaven. Van provincie Fryslân krijgt iedere boer die aan het project deelneemt 1.000 euro. Boeren kunnen zich tot 15 oktober nog aanmelden voor het project.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer