Overheden+steggelen+over+volume+huisvesting+seizoensarbeiders
Nieuws
© Agriport A7

Overheden steggelen over volume huisvesting seizoensarbeiders

Provincie Noord-Holland en gemeente Hollands Kroon zijn het oneens over de bouw van een logiesaccommodatie voor maximaal 360 buitenlandse seizoensarbeiders op bedrijventerrein Agriport A7 in Middenmeer. Ook in Schagen zorgt tijdelijke huisvesting voor discussie.

De aannemer is in opdracht van uitzendbureau NL-Jobs al begonnen met het heien voor de accommodatie in Middenmeer, die in de volksmond ook wel het 'Polenhotel' wordt genoemd. Intussen is een juridisch steekspel gaande tussen de twee overheden of het project op die locatie is toegestaan.

Te grootschalig

Hollands Kroon heeft de bouwvergunning verleend. De provincie vindt het pand van drie verdiepingen met 180 kamers 'te grootschalig en niet passend' gezien. Het protest dat door Noord-Holland bij Hollands Kroon is ingediend, is door een adviescommissie bezwaarschriften van tafel geveegd.

Hollands Kroon is van mening dat het plan niet in strijd is met provinciale regels en dat er geen sprake is van 'gemeentegrensoverschrijdende' gevolgen, waarmee de provincie niet als belanghebbende hoeft te worden beschouwd.

Zorgvuldig

Tijdens een hoorzitting oordeelde de commissie dat het proces voor vergunningverlening door Hollands Kroon 'zorgvuldig is doorlopen' en bovendien 'voldoende rekening is gehouden met belangen van omliggende bedrijven en omwonenden'.

De nieuwe accommodatie, die vier beheerders krijgt die 24-uurs-toezicht uitoefenen, is hard nodig om het tekort aan adequate huisvesting voor tijdelijke werknemers in de Noordkop op te vangen, is Hollands Kroon van mening.

Onenigheid

Ook in de gemeente Schagen is er onenigheid over huisvesting van gelegenheidsarbeiders, zij het dat daar de LTO Noord-afdeling was die aan de bel trok. De landbouworganisatie maakt zich grote zorgen dat de gemeente geen limiet heeft gesteld aan het aantal bewoners in tijdelijke huisvesting op vrijkomende agrarische bouwblokken.

'Hiermee wordt met twee maten gemeten voor agrariërs en investeerders en uitzendbureaus,' vindt afdelingsvoorzitter Martijn van den Berg. Hij probeerde eerder dit jaar nog vergeefs het tij te keren tijdens een inspraakronde.

Risico

Van den Berg: 'Ik blijf van mening dat het risico op overlast te groot is. Dergelijke locaties zijn hier niet op berekend.'

Daarnaast zorgt het voor veel extra verkeersbewegingen, vindt Van den Berg. 'Ik blijf van mening dat veertig personen het absolute maximum is op dergelijke plekken, zoals een oude bedrijfsschuur.'

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
Meer weer