Regionale+grutter+koopt+streekframboos
Reportage
© Thierry Schut

Regionale grutter koopt streekframboos

Op Plukkerij Framblij in Monster kunnen particulieren fruit plukken en proeven. Eigenaar Dirk Bruinsma kweekt ook frambozen als streekproduct voor regionale supermarkten.

Dirk Bruinsma wilde zijn werk als hovenier graag combineren met iets anders. Op de kwekerij van zijn vader begon hij vijf jaar geleden met het telen van frambozen. Inmiddels kweekt hij op Plukkerij Framblij in Monster ook aardbeien, blauwe, zwarte en rode bessen, kruisbessen, bramen, Japanse wijnbessen, pruimen, kersen, nectarines en druiven.

Bezoekers kunnen het fruit plukken op vaste pluktijden waarop veel ouders, opa's en oma's met hun (klein)kinderen af komen. In een stalletje kunnen particulieren groente en fruit kopen.

Personeelsuitje

Als personeelsuitje is een bezoek aan de kwekerij ook populair, net als bij groepen ouderen. Tijdens een plukproeverijtje krijgen deelnemers koffie, thee of frambozenlimonade met daarbij een frambozenmuffin, frambozentaart of frambozenijs in de theetuin.

Je moet er schik in hebben en het moet een beetje je passie zijn

Dirk Bruinsma, eigenaar Plukkerij Framblij in Monster

Bij groepsrondleidingen staat Bruinsma stil bij de expositie over zijn overgrootvader Janus Boon, die ooit een druivenkwekerij op dezelfde plek had, met een druiveneetgelegenheid.

Hall of fame

In de Cultuurschuur van zijn ouders, die is ingericht met tweedehandsmeubels, waaronder ouderwetse type- en naaimachines, vinden onder andere concerten, lezingen en workshops plaats. Bruinsma's moeder heeft een 'hall of fame' geschilderd van bekende Nederlandse artiesten.

De kwekerij beslaat 1,2 hectare, waarvan een kas van 3.000 vierkante meter bestemd is voor de teelt van frambozen, Japanse wijnbessen en tayberry's voor de verkoop aan diverse supermarkten in de regio, waarbij de producten worden afgezet als streekproduct. Daarvoor heeft de fruitteler het Global GAP-certificaat.

Gillend gek

'Met de teelt van frambozen is het allemaal begonnen. Het eerste jaar werd ik gillend gek. Wat een werk! De opbrengst was minder dan ik had verwacht en ik kwam erachter dat het plukken niet loonde. Toen ben ik mensen gaan uitnodigen om zelf te komen plukken. Op een gegeven moment vroeg iemand of ik geen aardbeien had en daarmee is het balletje gaan rollen.' In een druivenkas uit 1920 kweekt de ondernemer oogmeloenen en tomaten.

In een andere kas van zo'n 3.000 vierkante meter staan nu de verschillende soorten fruit. Toen Bruinsma daarmee begon, heeft hij de verouderde kas op een andere manier ingericht. In de loop van de jaren heeft hij geïnvesteerd in nieuwe fruitplanten en -bomen.

Vernieuwen

'Het gaat mij niet om het behalen van winst, ik wil er niet op toe hoeven leggen', legt de ondernemer uit. 'Ik wil blijven vernieuwen; dat houdt het spannend en leuk. Dat gaat met pieken en dalen.'

Zo'n 25 vrijwilligers, onder wie mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, helpen in het seizoen bij het plukken van fruit en het onderhoud.

Natuurlijke middelen

'Ik werk alleen met natuurlijke middelen, maar mag mezelf geen biologische kwekerij noemen. Toen ik me ging verdiepen in het halen van een SKAL-certificaat, kwam ik erachter dat daar een behoorlijk prijskaartje aan hangt en dat het veel bureaucratische rompslomp geeft. Daar zag ik geen heil in', zegt de fruitteler.

'In de praktijk blijkt dat particulieren die hier kopen, mij vertrouwen op mijn woord en dat vind ik belangrijker. Ik werk alleen met biologische gewasbescherming en met waardplanten, zoals de Artemisia, om ziektes tegen te gaan. 35 kwarteltjes in de kas werken hard om onkruid tegen te gaan en insecten uit de grond te eten. Ook zoemen er bijen rond.'

Veel geleerd

Bruinsma heeft veel geleerd over de teelt en het snoeien van verschillende soorten fruit. 'Gelukkig heb ik een achtergrond in de fruitteelt en kan ik terugvallen op mijn vader die altijd een tuinbouwbedrijf heeft gehad. Als je je ogen en oren goed openhoudt, leer je snel', zegt hij.

'Ik ben gefascineerd door de enorme variatie in fruit. Als je het zelf teelt, leef je ergens naartoe. Ik ben nog steeds blij met de eerste kers van het seizoen. Je moet er schik in hebben en het moet een beetje je passie zijn. Naar mijn idee is het nooit perfect, maar dat houdt je scherp. Ik wil elk jaar vernieuwen en soms loop je daarbij tegen je grenzen aan.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer