Supermarkten storten zich op 'pukkelpompoen'

De 7,5 hectare biologische pompoenen van Harry en Chonda Luring uit Onstwedde liep eind juli hagelschade op. Via hun contract konden ze de pompoenen niet meer kwijt.

Met supermarktketens Poiesz en Marqt hopen de telers een afzetkanaal te vinden voor hun 'pukkelpompoenen'. Inmiddels zijn duizenden pompoenen besteld. 'Iedere minuut krijgen we bestellingen binnen', geeft marketingmanager Jan Hoitema van Poiesz aan.

Luring zaaide half mei voor het eerst pompoenen in. Het areaal werd 23 juli getroffen door een fikse hagelbui. 'Er kwamen putjes in de pompoenen. Ik was benieuwd hoe ze zich verder ontwikkelden.'

Kurkpukkeltjes

De pompoenen herstelden zich weer. Er kwamen kleine kurkpukkeltjes op de schil. Via de reguliere kanalen lukte het Luring, die een afzetcontract had, niet meer om de pompoenen af te zetten.

'De pompoenoogst is dit jaar heel groot. Het aanbod is groter dan de vraag. Ze kunnen betere pompoenen krijgen; consumenten zijn kieskeurig. De schil is beschadigd, maar aan de pompoen mankeert verder niets ', verklaart de teler.

Kwart geoogst

Inmiddels is een kwart van het areaal, zo'n veertigduizend pompoenen, geoogst. Dat wil Luring via de boerenwebshop De Streekboer richting de consument krijgen, die 1 euro per pompoen betaalt. Een derde is voor Luring, een derde gaat naar de winkelketen en een derde ontvangt De Streekboer.

Hiermee worden de oogstkosten van de pompoenen, de distributie en het regelen van de verkopen gedekt. Luring verwacht dat de oogstkosten uitkomen op zo'n 1000 euro per hectare.

Beschadigde groenten

Supermarktketen Poiesz, met 68 vestigingen in Noord-Nederland, distribueert en verkoopt voor de eerste keer beschadigde groenten. 'We zien het als sympathiek gebaar richting boer en consument', geeft marketingmanager Hoitema aan.

In de folder prijst Poiesz de pompoen voor 1 euro aan, reguliere biologische pompoenen liggen voor 2,99 euro in de schappen. 'De pompoen is superscherp geprijsd. Per minuut komen de bestellingen binnen. De logistieke en operationele kosten nemen we voor lief.'

Goede hoop

Mede-initiatiefnemer Janco Heida van De Streekboer heeft 'hele goede hoop' dat de actie slaagt. '10 procent van de pompoenen was in anderhalve dag weg. Poiesz neemt veel pompoenen af na een bestelactie onder haar klanten. Daarbij zorgt de supermarktketen ook voor de kratten en distributie. Dat was voor ons de grootste uitdaging.'

Het grote voordeel is dat pompoenen lang te bewaren zijn, geeft Heida aan. 'We hebben de hele maand oktober om ze te verkopen. Dat was anders bij de spinazie, die we laatst via de boer bij de consument hebben gebracht. Die moest binnen een dag weg.'

Contacten

De Streekboer legt behalve met grote winkelketens contacten met organisaties en markten. 'We hebben vanochtend tijdens de horeca-inspiratiedag van ROC Friese Poort vijfhonderd pompoenen verkocht. Ook merken we interesse van boerderijwinkels. Alles steekt elkaar aan. Als ook nog een groothandel in groente een deel van de pompoenen wil afzetten, zou dat heel mooi zijn.'

De 33 cent die hij per pompoen ontvangt is 'absoluut niet veel', beaamt Luring. 'Maar hiermee kunnen we de kosten voor een deel terugverdienen en verkleinen we de schade. Als we niets oogsten, hebben we een schadepost van 70.000 euro.'

Schade halveren

De teler gaat ervan uit dat hij de schade met de actie kan halveren. 'Wanneer elke Poiesz-vestiging een ton pompoenen kan verkopen, dan gaat het hard. Dat is realistisch. De consument is gevoelig voor het verhaal achter deze pompoenen. Dat merken we ook aan de verkoop bij de boerderij. We hebben nu al meer pompoenen verkocht op een dag dan dat we normaal in een week verkopen.'

Dat verhaal is ook de reden waarom De Streekboer met Luring in zee is gegaan, geeft Heida aan. 'We werken alleen mee als er een goed verhaal achter zit', zegt hij. 'We krijgen veel vraag van boeren die hun producten niet via de afzetkanalen kwijt kunnen.'

Miscommunicatie

Vaak is miscommunicatie in de keten hiervan de oorzaak, weet Heida. 'Zo hadden we deze week ook tienduizend groene kolen en 2 hectare biologische wortelen kunnen verkopen die een boer niet via de normale markt bereikt.'

'We blijven er aandacht voor vragen dat goede producten niet op uiterlijk worden afgekeurd. Dat begint de markt steeds meer in te zien.'

Omarmen

Poiesz is niet van plan om 'groenten met een vlekje' op structurele basis te verkopen zoals AH met zijn Buitenbeentjes. 'Daarvoor is ons assortiment te klein. Maar we sluiten niet uit dat we zo'n actie nog een keer omarmen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  23° / 6°
  10 %
Meer weer