Augustus+was+goede+zuivelmaand
Achtergrond
© Twan Wiermans

Augustus was goede zuivelmaand

De voorschotmelkprijzen komen in augustus uit op gemiddeld 36,03 euro per 100 kilo standaardmelk. Dat is bijna een derde hoger dan de gemiddelde melkprijs die een jaar eerder werd aangetikt. Toen werd er 27,20 uitbetaald. De melkprijs van augustus ligt ook 0,71 euro hoger ten opzichte van juli.

Dat blijkt uit de internationale melkprijsvergelijking over augustus van LTO. Augustus was een goede maand, geen enkele EU-zuivelonderneming heeft de melkprijs verlaagd. Alleen de berekende melkprijs van Dairy Crest is gedaald, maar dat komt volledig doordat de waarde van het Britse pond is gedaald. Bij omrekening naar euro's leidt dat tot prijsdaling.
 

Verwachtingen september

De komende maanden zullen de melkprijzen verder stijgen. In september stijgen de melkprijzen van DMK met 1 euro per 100 kilo, Hochwald met 2 euro en Lactalis eveneens met 1 euro.

Voor september én oktober zijn prijsverhogingen aangekondigd door Arla met respectievelijk 1 euro en 0,70 euro. FrieslandCampina betaalt in september 1,90 euro meer en in oktober en 1,20 euro. Dairy Crest verhoogt de melkprijs in september met 1 pence per liter en in oktober 2 pence per liter. Dat betekent in totaal rond de 3,80 euro per 100 kilo.

FrieslandCampina

Als gevolg van de prijsverhogingen komt de berekende melkprijs van FrieslandCampina in oktober uit op 40,61 euro per 100 kilo. Hiermee is FrieslandCampina de tweede onderneming die de grens van 40 euro overschrijdt. Granarolo deed dat al eerder.

Door de torenhoge boterprijzen waren afnemers terughoudender om boter af te nemen

Martin Valstar, zuivelanalist ZuivelNL

Het Nieuw-Zeelandse Fonterra maakte op 25 september de resultaten en definitieve melkprijs van 2016 en 2017 bekend. Die komt uit op 31 euro per 100 kilo. Voor het lopende melkprijsjaar vanaf juni 2017 tot en met mei 2018 verwacht Fonterra een melkprijs van 34 euro.

Boter en room

De relatief goede melkprijzen zijn een gevolg van betere marktomstandigheden die tot voor kort golden. Met name de prijzen voor Europese boter en room waren erg hoog vanwege een goede vraag en een relatief beperkt aanbod.

Bovendien waren de ontwikkelingen op de kaasmarkt positief. De tot voor kort hoge prijs voor melkvet bepaalt ook nog de melkprijzen voor september en oktober.

Kentering ingezet

Er is inmiddels een kentering ingezet. Sinds twee weken daalt de boterprijs, deze week met maar liefst 25 euro naar 669 euro per 100 kilo. 'Door de torenhoge boterprijzen waren afnemers terughoudender om boter af te nemen', zegt zuivelanalist Martin Valstar van ZuivelNL.

'Nu de prijzen lijken te dalen wachten kopers rustig af in de hoop op nog lagere prijzen. De markt heeft momenteel wat moeite het juiste prijsniveau te bepalen', vult de analist aan.

Boterprijs

Valstar verwacht dat daling in de boterprijs nog wel even doorzet. Dit heeft onder andere te maken met de tijd van het jaar. 'De grote afnemers zijn voor de rest van het jaar ingedekt en dan zie je richting feestdagen altijd een prijsdaling, dat zal nu niet anders zijn.'

De dalende boterprijs zal op den duur effect hebben op de melkprijzen. 'Het na-ijleffect', volgens Valstar. Ook de dalende prijzen voor magere melkpoeder doen daar geen goed aan. 'De zuivelmarkt zit in een neergaande beweging. Hoe groot die beweging is en of deze toeneemt is moeilijk te voorspellen, ook omdat de Europese pakhuizen vol met magere melkpoeder liggen. Dat hangt boven de markt en heeft een drukkend effect op herstel.'

Zie bijlage voor de grafiek met alle melkprijzen in augustus.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
Meer weer