Landbouw+een+normale+economische+sector%3F
Column
© Nieuwe Oogst

Landbouw een normale economische sector?

Ik ken zowel felle tegenstanders als grote voorstanders van de stelling dat de landbouw een normale economische sector is. Ik leerde het vroeger al op school: landbouw is de primaire economische sector. Onze sector als producent van voedsel of siergewas, is een economische speler van belang.

Nederland is de tweede exporteur van agrarische producten ter wereld en 65 procent van het Nederlandse handelsoverschot is te danken aan de handel in landbouw- en landbouwgerelateerde producten.

Ook de politiek ziet landbouw steeds meer als een gewone economische sector, zónder privileges. Men wil steeds meer liberaliseren en privatiseren, ook in de landbouw. Tegelijkertijd hecht de overheid zoveel waarde aan onze producten en onze wijze van produceren, dat ze, veel meer dan bij andere economische sectoren, invloed uitoefent op onze sector.

Het grootste verschil met andere sectoren is echter dat de land- en tuinbouw in de loop der jaren steeds meer verantwoordelijkheden gekregen heeft. We leveren zorg, educatie en recreatie. We dragen bij aan waterbeheer en klimaat. We zorgen voor ons landschap, biodiversiteit en leefbaarheid. Meer dan 60 procent van Nederland is groene ruimte, waarvan het merendeel agrarisch terrein is. Dus onze zorg voor ons land is van invloed op veel mensen in Nederland.

Boeren voelen zich al generaties lang verantwoordelijk dat er voor nu en de generaties na ons genoeg eten is, voor mens en dier, en dat de omgeving met zorg wordt beheerd. Of het nu een normale economische sector is of niet, onze sector is van groot belang voor velen. Dat is niet alleen een economisch belang, maar ook een morele verantwoordelijkheid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer