Windhandel+in+fosfaat+door+overijverige+boeren
Commentaar
© Ruud Ploeg

Windhandel in fosfaat door overijverige boeren

De Rabobank maant melkveehouders tot zelfbeheersing. De bank waarschuwt boeren die bereid zijn idiote prijzen te betalen om hun dieraantallen snel weer op peil te brengen.

De bank heeft signalen dat opties op fosfaatrechten worden verhandeld voor prijzen tot meer dan 8.000 euro per koe, ofwel 200 euro per kilo fosfaat. Prijzen die irreëel zijn bij een meer gematigde ontwikkeling van de melkprijs, vreest ook LTO.

Windhandel die gedreven wordt door frustratie over de gedwongen reductie van het aantal dieren in de stal en de fors stijgende melkprijs – 41,75 euro per 100 kilo bij FrieslandCampina – en daarmee de inkomens van boeren. Die combinatie van factoren zorgt bij een aantal boeren voor extra aandrang om de teruggang te snel te repareren.

Het aloude liedje gaat weer op in de melkveesector. Als er goed wordt verdiend, brandt het geld zo kort voor de jaarwisseling bij een aantal boeren in de zakken om de winst en daarmee de belastingafdracht te drukken. Speculatie in opties op fosfaatrechten is er inmiddels dan ook volop.

Begrijpelijk, maar sommigen schieten door. De melkprijs blijft niet op dit niveau en er zullen ook op veel andere terreinen investeringen van melkveehouders worden gevraagd.

De Rabobank vreest cashflowproblemen bij klanten die zich wagen aan de prijzen die nu naar verluidt over tafel gaan. Boeren die lenen voor de aanschaf van fosfaatrechten, moeten deze bij de Rabobank in vijf jaar afbetalen. Met deze bedragen is dat onmogelijk.

Dat signaal mag niet worden genegeerd. Alle begrip voor boeren die de stal weer gauw vol willen zetten met koeien en dat doen door fosfaatrechten aan te kopen, maar dat moet dan wel met verstand gebeuren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer