Branden+treffen+noordelijke+akkerbouwers
Nieuws
© Het Hoge Noorden

Branden treffen noordelijke akkerbouwers

Bij twee grote branden dit weekend op akkerbouwbedrijven in het Friese Firdgum en in het Drentse Eerste Exloërmond is een deel van de oogst verloren gegaan. Volgens de brandweer loopt de schade in de miljoenen euro's.

In Eerste Exloërmond ontstond rond afgelopen middernacht door nog onbekende oorzaak brand in een opslagloods voor machines en uien. In totaal zijn 2000 ton uien en vijf machines verloren gegaan. Het pand brandde volledig uit. De brandweer wist te voorkomen dat een buiten geplaatste gastank prooi werd van de vlammen. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor.

Akkerbouwbedrijf Beuling nam de opslagloods ongeveer zes jaar geleden over van Agrifirm. Het verving het asbestdak en plaatste zonnepanelen op een gedeelte ervan. 'Gelukkig zijn we verzekerd. Of dat afdoende is om alle schade te dekken, moet nu blijken', zegt akkerbouwer Tanja Beuling.

Machinepark

Naast de waarde van het gebouw en de uienoogst loopt ook de schade aan het machinepark flink in de papieren. Het gaat om een trekker, een landbouwspuit en een beregeningsinstallatie plus nog een aantal losse wagens. De schade wordt voorlopig geraamd op zo'n 1,5 miljoen euro.

In Firdgum ontstond in de nacht van vrijdag op zaterdag brand in een trekker die in een loods stond. Alle pas geoogste en opgeslagen pootaardappels zijn verloren. Akkerbouwer Emile Vogels geeft tegenover de Leeuwarder Courant aan dat het om 3500 ton aardappels gaat, de complete oogst van 70 hectare. Zestig brandweerlieden van vijf verschillende brandweerkorpsen bestreden de brand. Volgens de regionale krant kon het vuur uitbreiden doordat de brandweer lastig aan bluswater kon komen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  23° / 6°
  10 %
Meer weer