Geen+compensatie+groter+bouwblok
Nieuws
© koos van der spek

Geen compensatie groter bouwblok

Provincie Gelderland heeft besloten dat het niet langer nodig is om bij de uitbreiding van een agrarisch bouwblok in een grondwaterbeschermingsgebied de extra oppervlakte bouwblok te compenseren.

Compenseren zou dan kunnen door bijvoorbeeld ergens anders een stuk bouwblok weg te nemen of om nieuwe natuur tot stand te brengen. Maar die eis vervalt nu dus. De provincie is er van overtuigd dat uitbreiding van een bouwblok geen extra belasting of gevaar vormt voor de kwaliteit van het grondwater dat grondstof is voor de drinkwaterproductie.

De kiem voor dit nieuwe standpunt van de provincie werd al gelegd in 2015. ZLTO Maasdriel diende toen, mede namens LTO Noord Zaltbommel, een zienswijze in tegen de verandering van de grens van de beschermingszone van pompstation Velddriel.

'Onbegrijpelijk'

Johan Elshof en Tjerk Elzinga waren namens respectievelijk ZLTO en LTO Noord lid van de begeleidingsgroep van het onderzoek. Elshof: 'We vonden het onbegrijpelijk dat bouwblokvergroting een groter gevaar voor de grondwaterkwaliteit zou zijn dan de oorspronkelijke functie van die grond, namelijk teeltgrond. 'In het verlengde daarvan hebben ook enkele agrariërs evenalsals ook LTO Gelderland een soortgelijke zienswijze ingediend bij de provincie.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
Meer weer