%27Open+dag+peen+biedt+te+veel+voor+%C3%A9%C3%A9n+middag%27
Interview
© Haijo Dodde

'Open dag peen biedt te veel voor één middag'

Voor het eerst verzorgen Delphy Quality Carrots en het Peenplatform samen de open dag peen. Woensdag worden in Nagele vijftien onderzoeken en demonstraties gepresenteerd en zijn er twintig standhouders. Johan Wander is namens Delphy Quality Carrots betrokken bij de organisatie.

Wat maakt de open dag peen bijzonder?

'Het is de enige dag in Nederland waarop er heel veel van peen te zien is. We bieden nieuwe informatie en inzichten over gewasbescherming, plantversterkers, bemesting, rassen en spuittechniek. Het is te veel om in een middag te bezoeken.'

Loofsnijden heeft geen effect op de opbrengst van peen

Johan Wander, Delphy Quality Carrots

De bezoekers moeten er vroeg zijn?

'Wel als ze alles willen zien. We maken een indeling in drie groepen - rassen, plantvoeding en gewasbescherming - zodat we goed uitleg kunnen geven en het niet af te hoeven raffelen.'

U presenteert ook een onderzoek over loofsnijden. Hoe staat het daarmee?

'Dat onderzoek hebben we voor het eerst uitgevoerd in 2014 en nog eens in 2015. Dit betreft het vervolgonderzoek. Uit het eerdere onderzoek bleek dat loofsnijden geen effect heeft op de opbrengst. Nu zijn we vooral benieuwd of we schimmelziekten tegen kunnen gaan tijdens de teelt en in de bewaring.'

Om welke ziekten gaat het dan?

'We richten het onderzoek op alternaria, sclerotinia en zwartevlekkenziekte. Zwartevlekkenziekte zorgt voor veel schade in peen, maar dat geldt zeker ook voor de andere twee schimmelsoorten. Sclerotinia komt veel voor op zandgrond, maar ook veelvuldig op kleigronden. In april, aan het eind van de bewaarperiode kunnen we echt zeggen of het loofsnijden effect heeft gehad.'

Wordt het in de praktijk al toegepast?

'In Nederland nog niet veel, in Engeland is er al meer ervaring mee. We hebben hier wel een loonwerker die er een speciale machine voor heeft, met een hydraulisch aangedreven messensysteem. Dat is het meest ideaal. Zelf snijden we het loof met een schoffelaanaardmachine, die we anders afstellen.'

Wanneer wordt het loof gesneden?

'De gevoeligheid voor schimmels ontstaat als het loof op de grond begint te hangen en er weinig zonlicht bij komt. Vanaf eind juli is het mogelijk om loof te snijden. Dit jaar was het gewas wat later. We hebben begin augustus het loof gesneden.'

Wat voor onderzoek is er nog meer?

'Bijvoorbeeld onderzoek naar plantversterkers. Ook is er aandacht voor de beheersing van wortelvlieg en Koppert geeft een presentatie over zaadontsmetting.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer