Nederlandse+koeien+leveren+meer+melk
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Nederlandse koeien leveren meer melk

Een beter economisch jaarresultaat en een lichte productiestijging. Dat zijn enkele conclusies uit de CRV Jaarstatistieken over de periode 1 september 2016 tot en met 31 augustus 2017. Daarbij hoort ook een betere vruchtbaarheid en een hogere melkproductie.

Met een lichte toename van zowel de melkproductie van 8663 kilo een jaar eerder van 8706 kilo melk in het afgelopen boekjaar. Het percentage eiwit steeg met 0,02 procent eiwit naar 3,57 procent, produceerden de Nederlandse melkkoeien gemiddeld 691 kilo vet en eiwit in het afgesloten boekjaar 2016-2017. Het boekjaar eerder was dit 687.

Het economisch jaarresultaat (ejr) steeg hierdoor met vijftien punten naar 1983 punten. Met de vruchtbaarheid van de koeien gaat het goed. Voor het vierde achtereenvolgende jaar daalde de tussenkalftijd. Deze bedraagt nu 410 dagen.

Dalen levensproductie

Als gevolg van de fosfaatreductie krompen veehouders hun veestapel in, vaak voornamelijk aan het ondereind. Dat is vermoedelijk een belangrijke oorzaak voor de verbeterde economische prestaties enerzijds en het dalen van de levensproductie anderzijds. Deze levensproductie bedraagt nu 29.845 kilo melk per afgevoerd dier.

Het bedrijf met het hoogste economisch jaarresultaat van Nederland is melkveebedrijf Van Berkum in Elahuizen met een ejr van 2918. Op nummer twee staat maatschap De Haan-de Vries uit Hemrik met een ejr van 2839 punten. Op de derde plaats staat het bedrijf van P.A. M. Wielens in Haaksbergen met een ejr van 2826.

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
Meer weer